Index Vakbarát Hírportál

Kapákkal és poroltókkal vívták ki a szabadságukat

2016. október 24., hétfő 11:54 | aznap frissítve

Vasárnap este 562 drogfüggő tört ki egy vietnámi elvonó intézetből, méghozzá úgy, hogy kapákkal, lapátokkal és poroltókkal törték ki az ablakokat, az ajtókat és a falakat. A Dong Nai tartományban lévő intézetbe hétfő reggelig a szökevények kétharmadát sikerült visszavinni. Az ABC News szerint még 230 drogfüggőt keresnek a rendőrök. Arra gyanakszanak, hogy közülük sokaknak sikerült taxit fognia, és elmenkülnie a körzetből.

Vietnamban a kábítószerfüggőket arra kényszerítik, hogy egy-két évig egy állami elvonóban éljenek. A Human Rights Watch emberi jogi szakértői szerint az ilyen elvonókban kínzással felérő körülmények között tartják fogva a pácienseket, az ENSZ korábban arra szólította fel az ázsiai országot, hogy zárja be az ilyen intézeteket.

A Channel News Asia híradása szerint az 1500 fő befogadására alkalmas, Dong Nai-ban lévő központban legalább 3000 embert kezelnek. A Dong Nai tartományi önkormányzat ugyanakkor cáfolta, hogy a rossz körülmények és a túlzsúfoltság miatt szöktek volna meg a betegek.

Hivatalos becslések szerint a 90 millió országban 180 ezer kábítószerfüggő él, többségük heroint vagy szintetikus drogokat használ.

Rovatok