Index Vakbarát Hírportál

Trump fél évszázados status quót rúghat fel Izraelben

2016. december 16., péntek 10:23

David Friedmant, egy 57 éves csődügyi jogászt jelölte az USA következő izraeli nagykövetének Donald Trump. Friedman, aki Trump izrael-ügyi tanácsadója volt a kampány alatt, nem sokáig váratott egy erős mondattal: mint mondta, alig várja, hogy megkezdhesse a munkát "Izrael örök fővárosában, Jeruzsálemben".

Az, hogy mi Izrael fővárosa, nem igazgatási, hanem súlyos nemzetközi politikai kérdés. Az 1967-es hatnapos háború óta, amikor más területek mellett Kelet-Jeruzsálem is izraeli fennhatóság alá került, Izrael (egész) Jeruzsálemet tartja oszthatatlan fővárosának, azonban a nemzetközi közösség ezt – a hiányzó ENSZ-határozat miatt – nem hajlandó elismerni.

A legtöbb nagykövetség ennek megfelően Tel-Avivban van, és mivel a palesztinok nem engednek abból, hogy Kelet-Jeruzsálem legyen a majdani szuverén palesztin állam fővárosa, Jeruzsálem státusza az egész Közel-Kelet egyik hagyományosan legforróbb kérdése. Az izraeli telepespolitika pártolójaként ismert Friedman kinevezése felgyorsíthatja az Izrael által forszírozott, de a nagyhatalmak támogatásának hiánya és a biztonságpolitikai megfontolások miatt csak vontatottan haladó lakótelep-építéseket Kelet-Jeruzsálemben és másutt Ciszjordániában.

Friedman megjegyzése ráerősít Trump szeptemberi kampánykijelentésére, miszerint elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, az amerikai nagykövetséget pedig Jeruzsálembe helyezné át. Az USA-nak jelenleg csak egy konzulátusa van a városban. Ha az USA így tesz, és Washington hátszelével Kelet-Jeruzsálem zsidó telepesekkel való benépesítése is felgyorsul, az akár újabb intifádát is jelenthet, és mindenképp ronthat a térség amúgy sem túl izmos stabilitásán.

A tétet jól jelzi, hogy a washingtoni Izrael-párti liberális lobbicsoport, a J-Street azonnal elutasította Friedman jelölését, jelezve, hogy semmi diplomáciai és politikai tapasztalata nincs. Emlékeztettek rá, hogy Friedman azokat a liberális zsidókat, akik a palesztinokkal való kiegyezés és a "két állam" hívei, a kápóknál – a náci lágerekben az SS által a többiek vezetésével megbízott zsidó raboknál – is rosszabbnak nevezte.

Rovatok