Index Vakbarát Hírportál

Kilenc letartóztatás a jeruzsálemi teherautós gyilkosság után

2017. január 9., hétfő 15:17 | aznap frissítve

Kilenc embert tartóztattak le az izraeli hatóságok a vasárnapi teherautós merénylet miatt, írta a Newsweek. A letartóztatottak közül öten a merénylő rokonai.

A terrorista, Fadi Kunbar egy teherautóval hajtott be a buszuknál várakozó izraeli katonák közé. Négy katonát megölt, 16-ot pedig megsebesített. Egy nő állapota válságos, még most is kómában van, írja a Newsweek. A katonák mind a húszas éveikben voltak,

A Kelet-Jeruzsálemben történt eset után az izraeli erők átfésülték a városnegyedet, olyanok után kutatva, akiknek közük lehetett a merénylethez, vagy az ott használt teherautóhoz. Ellenőrzőpontokat állítottak fel, ahol nehéz gépjárműveket, teherautókat, traktorokat ellenőriznek.

A Hamasz ünnepel, az ISIS-t emlegetik

A Hamasz terrorszervezet ünnepelte a támadást, és követői felvonulást szerveztek a 28 éves elkövető tiszteletére. "Áldjuk ezt a hősies akciót, amellyel arra kényszerítjük az elnyomó izraeli erőket, hogy hagyjanak fel az embereink ellen elkövetett bűnökkel" - nyilatkozta a Hamasz szóvivője, Favzi Barhum a Reutersnek.

A Hamasz hagyományosan üdvözli az izraeliek elleni támadásokat, mivel nem ismeri el Izrael állam létét.

Izrael miniszterelnöke, Bejamin Netanjahu vasárnap a támadás helyszínén azt mondta, hogy az elkövető az Iszlám Állam követője volt. Bizonyítékokkal azonban nem szolgált, hogy mire alapozza állítását. 

Igaz ugyan, hogy hasonló módon követett el merényletet egy ISIS-es terrorista Nizzában júliusban, 86 embert gyilkolva meg. A palesztinok azonban már évek óta használják ezt a módszert: 2014 októberében egy palesztin férfi a vonatállomáson várakozók közé hajtva ölt meg két embert.

Rovatok