Index Vakbarát Hírportál

Csalásért és korrupcióért ítélték el a volt izraeli főrabbit

2017. január 26., csütörtök 13:00 | aznap frissítve

Jóna Mecger (Jona Metzger) volt askenázi főrabbi kedden peren kívüli megállapodás részeként beismerte, hogy több millió sékel kenőpénzt fogadott el és több ízben követett el csalást szolgálati ideje alatt. Metzgert ezért három és fél év börtönre ítélték, és 5 millió sékel (kb. 380 millió forint) bírság megfizetésére kötelezték, írja a Szombat zsidó politikai és kulturális folyóirat.

Mecgert 2015 októberében vádolták meg. Az ügyészség szerint a főrabbi eltulajdonította a jótékonysági adományok jelentős részét. Emellett mintegy nyolcmillió sékel (nagyjából 550 millió forint) értékben megvesztegetési pénzeket fogadott el, hogy cserébe zsidó vallásra való áttéréseket és konferenciákon való részvételeket igazoljon.

A nyomozók szerint például félmillió dollárt (mintegy 150 millió forintot) kapott készpénzben fia esküvőjére, és százötvenezer dollárt (több mint 42 millió forintot) fogadott el egy oligarchától, hogy annak gyermekeit zsidónak nyilvánítsa. A pénzek egy részét Mecger sofőrje, Hájim Ejzenstat  vette át, aki szintén részesült a befolyó összegekből. 

A jeruzsálemi körzeti bíróságon Izrael történetében először vádoltak ilyen magas rangú vallási méltóságot csalással. Metzger ügyvédei megpróbálta 2 évre csökkenteni a büntetést, de a jeruzsálemi kerületi ügyész ragaszkodott a hosszabb börtönbüntetéshez és a magasabb bírsághoz, mivel a csalásokat egy olyan magas rangú ember követte el, akinek példát kellett volna mutatnia. 

Rovatok