Index Vakbarát Hírportál

Nikki Haley szerint Trump hisz a klímaváltozásban

2017. június 3., szombat 21:58

Donald Trump hisz a klímaváltozásban, és tudja, hogy az emberiség felelős azért, mondta Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet szombaton a CNN-nek adott interjújában, miután az elnök úgy döntött, az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből.

Haley szerint az elnök tisztában van azzal, hogy az Egyesült Államok is felelős a klímaváltozásért, bár korábban többször is kamunak nevezte azt. "Csak mert az USA kilépett egy klubból, még nem jelenti azt, hogy nem fogunk törődni a környezetünkkel" – mondta Haley, aki szerint az Egyesült Államok a jövőben a saját feltételei szerint fog tenni a bolygóért.

Az amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: az a tény, hogy Trump kivonta az USA-t a párizsi klímaegyezményből, még nem változtat az Egyesült Államok azon elkötelezettségén, amely az éghajlatváltozás megfékezésére irányul.

Trump korábban azt mondta, hogy fontosnak tartja a környezetvédelmet, de nem tud támogatni egy olyan megállapodást, ami túl drága az országának. Szerinte az egyezmény Kínának és Indiának kedvez az Egyesült Államok kárára. Úgy fogalmazott, a kilépésük Amerika gazdasági érdekeit szolgálja, és nem sokat számít a klímaváltozás szempontjából.

Trump döntése számos szélsőséges reakciót váltott ki, Emmanuel Macron francia elnök például úgy fogalmazott, a döntés "hiba volt Amerika és a bolygónk szempontjából is", Angela Merkel német kancellár pedig rendkívül sajnálatosnak nevezte azt, majd hozzátette: "és akkor még nagyon visszafogottan fogalmaztam." Putyin viszont megvédte az amerikai elnököt, szerinte Obama talán meggondolatlanul írta alá az egyezményt.

Rovatok