Index Vakbarát Hírportál

Cáfolták a tűzoltó repülőgép katasztrófájáról szóló hírt

2017. június 20., kedd 19:18

A portugál légügyi hatóság cáfolta azt a hírt, hogy lezuhant volna egy tűzoltó repülőgép az erdőtűz által leginkább sújtott Pedrógão Grande közelében, írja a BBC. Egy Canadair gyártmányú gépről van szó, ami a levegőből néhány másodperc alatt több ezer liter vizet képes a tűzre engedni.

Több mint ezer tűzoltó küzd a lángokkal szombat óta. Legalább hatvannégyen meghaltak, és százharmincan megsérültek a katasztrófában. A portugál kormány rendkívüli állapotot vezetett be. Az oltást nehezíti a 38 fokos hőség és az erős szél.

Az AP hírügynökség drámai videót tett közzé az egymásba csúszott, kiégett autókról és a szénfekete erdőről.

Közben a spanyol környezetvédelmi miniszter bejelentette, hogy idén először drónokat is bevetnek majd az erdőtüzek ellen. Spanyolország négy repülőgépet és száz tűzoltót küldött a szomszédos Portugáliába.

idén 13 százalékkal kevesebb eső esett, mint tavaly. Az erdőtüzek 95 százalékáért az emberek a felelősek, ezért idén 85 millió eurót költenek kampányra, írja az MTI.

Borítókép: Repülőgépről oltják a Portugália középső részén tomboló erdőtüzet Cernache do Bonjardim település közelében 2017. június 19-én. Fotó: MTI/EPA

Rovatok