Index Vakbarát Hírportál

Erdőtűz pusztít Spanyolország déli részén

2017. június 25., vasárnap 14:44 | aznap frissítve

Pusztító erdőtűz söpör végig Spanyolország déli részén, ami elérte a biodiverzitásáról híres dél-spanyolországi Donana természetvédelmi terület szélét is -írja az MTI.

José Gregorio Fiscal López, az andalúz regionális kormány környezetvédelmi tanácsosa sajtótájékoztatót tartott vasárnap, ahol elmondta, hogy a lángok szombat késő este csaptak fel Moguer település közelében.

Az éjszaka folyamán elővigyázatosságból több száz embert telepítettek ki a közeli kempingekből, turisztikai szálláshelyekről, lakóházakból Mogueren kívül Matalascanas és Mazagón településeken is. 

A tanácsos szerint az első jelek arra utalnak, hogy gondatlan tűzgyújtás miatt kapott lángra az erdő, ahogy az esetek 95 százalékában a gondatlanság vezet a spanyol erdőtüzekhez. 

Az oltást nehezítik a térség időjárási körülményei, a hőség és az erős szél.

Az nyáron Spanyolországban fokozott az erdőtüzek veszélye, amihez hozzá jön, hogy idén 13 százalékkal kevesebb csapadék esett, mint tavaly, így az ország szárazabb. Az elmúlt évben Spanyolországban 22 nagyobb, vagyis 500 hektárt meghaladó tűzeset volt, amely több mint 65 ezer hektárnyi területet pusztított el. 2015-ben több mint 111 ezer, 2014-ben pedig több mint 48 ezer hektáron tombolt tűz a dél-európai országban.

Alig egy hete Portugáliában hatalmas erdőtűz pusztított, ami során 62-en haltak meg, és 59-en súlyosan megsérültek. A tüzet a száraz vihar okozta. 

Rovatok