Index Vakbarát Hírportál

Meghirdették a harag napját a palesztinok

2017. július 18., kedd 12:46 | aznap frissítve

Mahmúd Abbász palesztin elnök meghirdette a harag napját szerdára tiltakozásul a jeruzsálemi al-Aksza mecsethez vezető kapuknál felállított detektoros beléptetés és az emiatt kitört zavargások sebesültjei miatt, jelentette az MTI. Abbász felhívásához csatlakozott a Fatahnál radikálisabb iszlamista irányzatot képviselő Hamász és az Iszlám Dzsihád mozgalom is, melyek Ciszjordániában és a Gázai övezetben is tüntetésekre szólították szerdára híveiket.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy több tucat palesztin sebesült meg Jeruzsálemben azokban a zavargásokban, amelyek a Mecsetek terére vezető utaknál az izraeli biztonsági hatóságok által felállított detektoros kapok miatt törtek ki.

Hétfő délutántól estig több száz fős tiltakozó tömeg gyűlt össze a jeruzsálemi Óváros Oroszlános kapujánál, a tiltakozókat a rendőrség tömegoszlató fegyverekkel próbálta meg eltávolítani. A tömeg kövekkel dobálta a biztonságiakat, és az összecsapások során több tucat palesztin könnyebben megsebesült, a sérüléseit még a helyszínen ellátták.

Nem megyünk be mindaddig az al-Aksza mecsetbe, amíg a rendőrség megalázza az imádkozókat. Továbbra is idejövünk minden nap, és a kapuknál imádkozunk. A végtelenségig folytatjuk a harcunkat. Jogunk van bemenni ellenőrzés nélkül

- mondta egy kelet-jeruzsálemi lakos a ynetnek.

Az izraeli hatóságok a két izraeli rendőr életét kioltó pénteki terrortámadás után lezárták a Mecsetek terét, ahol az épületeket átkutatva több tucat kést és verekedéshez használatos eszközt találtak a katonai rádió beszámolója szerint. Ezt követően vasárnap detektoros kapukat helyeztek el az odavezető utakon. A muzulmán vallási vezetők emiatt szent hely körül kialakult status quo megváltoztatásával vádolják Izraelt.

A status quo értelmében ugyanis az al-Aksza mecsetnél csakis a muszlimoké a vallási felügyelet, és a nem muzulmánoknak tilos vallásuk gyakorlása, kizárólag turistaként látogathatják meg ezt a muzulmán szent helyet.

Rovatok