Index Vakbarát Hírportál

Meghalt egy 17 éves fiú is a jeruzsálemi tüntetésekben

2017. július 21., péntek 13:38 | aznap frissítve

Egy 17 éves fiú életét vesztette Jeruzsálemben, miután tüntetések és zavargások robbantak ki a városban az ellen tiltakozva, hogy az izraeli hatóságok szigorították a biztonsági intézkedéseket az al-Aksza mecsetnél. A Háárec szerint egy izraeli telepes lőtte le a 17 éves palesztin fiút Kelet-Jeruzsálemben, ahol a város más részeihez hasonlóan zavargások voltak.

Három halott, kétszáz sérült

A ynet tudósítása szerint a palesztin egészségügyi minisztériumra hivatkozva egy másik halálesetről is beszámol. Az esetet megerősítette a jeruzsálemi kórház is, a férfit éles lőszerrel lőtték le az összecsapásokban. A harmadik áldozat egy 18 éves férfi, akit mellkason ért lövés, és kórházba szállítás közben halt bele sérüléseibe. 

A dpa német hírügynökség szerint a hatóságok és a palesztin közötti összecsapásoknak 200 sérültje van. A palesztin vöröskereszt közlése szerint 41 palesztint szállítottak kórházba éles lőszer okozta sebekkel, másik 150 pedig könnygáz belélegzése miatt szorult kezelésre.

A jeruzsálemi tiltakozás átterjedt több településre is. Betlehemben harmincnégy palesztin sebesültről számoltak be a helyi mentők. A Jeruzsálemből Rámalláhba vezető kalandiai átkelőnél kitört erőszakos tüntetésben 450-en vettek részt.

Hebronban több száz palesztin kövekkel dobált meg egy katonai ellenőrzőpontot, a katonák könnygáz és villanógránát bevetésével oszlatták a tömeget. A Tekoa nevű telepnél mintegy száz palesztin kövekkel dobálta az utat, két autóban károkat okozva.

Ciszjordánia északi részén Náblusznál, és Rámalláh mellett Nalinnál is összecsaptak az izraeli biztonságiakkal a tiltakozó palesztinok.

Az utcákon imádkoztak a palesztinok

A zavargások annak ellenére fajultak el, hogy több ezer rendőrt vezényeltek Jeruzsálembe, akik az 50 évesnél fiatalabb muzulmán férfiakat nem engedték be a pénteki imákra a Mecsetek terén lévő al-Aksza mecsethez. A hatóságok már az óvároshoz vezető utaknál is csak a gyerekeket, a nőket, és az idősebb férfiakat engedték tovább. A város bejáratainál ellenőrző pontokat állítottak fel, ahol átvizsgálják az érkező járműveket, és útakadályokat helyeztek el az óvárosnál is a tüntetők mozgásának korlátozására.

Az izraeli ynet tudósítása szerint pénteken kora délután még csak kisebb összecsapások voltak, néhány tüntető kövekkel dobálta a rendőröket, amire a hatóságok füstgránátokkal válaszoltak. A többség azonban csendesen imádkozott az utcákon, mivel az ellenőrzések miatt nem voltak hajlandóak bemenni az al-Aksza mecsetbe.

A rendőrség közben bejelentette, hogy razziát tartott az al-Aksza mecsetet felügyelő vallási tanács, a Vaqf kelet-jeruzsálemi irodájában, ahol lefoglaltak több iratot és előállítottak néhány embert kihallgatásra. Az izraeli főváros többségében arabok lakta keleti részében több más politikai és iszlám aktivistát is előállítottak.

Abbász segítséget kér

Eközben Mahmúd Abbász palesztin elnök arra kérte Washingtont, hogy vegye rá Izraelt a jeruzsálemi Mecsetek terén bevezetett új biztonsági előírások visszavonására - jelentette a WAFA palesztin hírügynökségre hivatkozva az MTI. Abbász telefonon beszélt Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök tanácsadójával csütörtök este. A palesztin elnök arra figyelmeztetett, hogy

nagyon kritikus a helyzet az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset körül, és nem kizárt, hogy a dolgok kicsúsznak az ellenőrzés alól.

Egyébiránt, ha így lesz, akkor abban Mahmúd Abbásznak is komoly szerepe lesz, mivel szerdára személyesen ő hirdette meg a harag napját a palesztinok között. A felhívásához csatlakozott a Fatah, a Hamász és az Iszlám Dzsihád is. Szerdán a tüntetéseken kívül komolyabb akciók nem voltak.

Az izraeli biztonsági intézkedések fokozását az váltotta ki, hogy múlt pénteken két palesztin rendőrökre támadt a Mecsetek terén. A rendőrség később az épületeket átkutatva több tucat kést és verekedéshez használatos eszközt talált. Ezt követően vasárnap detektoros kapukat helyeztek el az odavezető utakon. A muzulmán vallási vezetők emiatt szent hely körül kialakult status quo megváltoztatásával vádolják Izraelt.

A status quo értelmében ugyanis az al-Aksza mecsetnél csakis a muszlimoké a vallási felügyelet, és a nem muzulmánoknak tilos vallásuk gyakorlása, kizárólag turistaként látogathatják meg ezt a muzulmán szent helyet. A status quo felrúgása miatt számtalan muzulmán ország vallási vezetője fejezte ki szolidaritását a palesztinokkal.

Rovatok