Index Vakbarát Hírportál

A palesztinok megszakítják kapcsolataikat Izraellel

2017. július 21., péntek 21:38 | aznap frissítve

Mahmúd Abbász palesztin elnök bejelentette péntek este, hogy minden szinten megszakítják a kapcsolatokat Izraellel a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél bevezetett új biztonsági előírások miatt, írja az MTI.

A Palesztin Hatóság elnöke sajtótájékoztatón közölte, hogy a kapcsolatokat nem veszik fel mindaddig, amíg Izrael vissza nem vonja ezeket az új szabályokat. 

Jeruzsálemben és a megszállt területen három palesztin vesztette életét pénteken a biztonsági kapuk miatt kialakult feszült helyzetben. A Mecsetek terén a rendvédelmi erők és a palesztinok közötti összecsapásokban mintegy kétszázan sebesültek meg.

Vélhetően a palesztin áldozatokat akarta megbosszulni az a palesztin férfi, aki három izraelit halálra késelt egy Rámalláh melletti telepen. 

A palesztin férfi behatolt a ciszjordániai telepen lévő házba, és késével a lakókra támadt. Egy hatvan és egy negyven év körüli férfit halálra késelt, valamint egy negyven év körüli nőt életveszélyesen, egy másik nőt pedig súlyosan megsebesített. Az életveszélyesen megsebesült nő később meghalt.

Ezután lövésekkel ártalmatlanították a támadót, akit szintén életveszélyes sebesüléssel láttak el a helyszínre érkező mentők. A biztonságiak nagy erőkkel átfésülték a települést további terroristák után kutatva. 

Rovatok