Index Vakbarát Hírportál

Izrael a kordonokat is eltávolította a Mecsetek teréről

2017. július 27., csütörtök 06:27 | aznap frissítve

Izrael újabb biztonsági eszközöket távolított el a jeruzsálemi Mecsetek tere közeléből. Két nappal a fémdetektoros kapuk és biztonsági kamerák kényszerű leszerelése után a kordonokat és egy fém felüljárót is szereltek le, eleget téve ezzel a muszlim tüntetők és vezetőik követeléseinek, írja az MTI.

A palesztin televízió híradása szerint az izraeli lépést palesztinok ezrei ünnepelték az utcákon csütörtökre virradó éjjel. Az emberek táncoltak örömükben, Allahot éltették és tűzijátékokat gyújtottak.

A muszlimokat feldühítő biztonsági berendezéseket Izrael alig két hete helyezte ki, miután július 14-én a Mecsetek tere felől érkező arab fegyveresek agyonlőttek két izraeli rendőrt. Leszerelésükről hétfőn éjjel döntött az izraeli biztonsági kabinet, miután az Izrael ammáni nagykövetségén előző nap történt halálos incidens után Jordánia a detektoros kapuk eltávolítását szabta feltételül a két jordániai férfit lelövő izraeli biztonsági őr és a követség teljes személyzetének hazamenekítéséhez.

Muszlim vezetők az újabb izraeli lépés láttán úgy nyilatkoztak: csütörtökön fogják eldönteni, hogy a hívők visszatérhetnek-e a Mecsetek terére imádkozni, véget vetve ezzel a válságnak, amelyet Izrael a helyszínen tett engedményekkel remélt megoldani.

Ikrema Szabri, az al-Aksza mecset imámja és a Legfelsőbb Iszlám Bizottság vezetője korábban azt mondta: a hívők mindaddig nem fognak visszatérni az iszlám harmadik legszentebb helyének területére, amíg Izrael el nem távolít a közelből minden biztonsági berendezést. Követelései az izraeli hatóságokkal szembeni újabb erőpróbát vetítettek előre a pénteki nagyima idejére, amikor nagy számban érkeznek imádkozók a Mecsetek terére.

Netanjahu kiutasítaná az országból az al-Dzsazírát

Az izraeli kormányfő a Facebookon küldött selyemzsinórt a katari központú al-Dzsazíra tévének. Mint bejegyzésében írta,

az al-Dzsazíra hálózat folytatja az erőszak szítását a Templomhegy körül. Több ízben is beszéltem az igazságszolgáltatási szervekkel, követelve, hogy zárják be az al-Dzsazíra jeruzsálemi irodáját. Amennyiben ez jogértelmezési okokból nem történik meg, úgy mindent meg fogok tenni, hogy megalkossuk azt a jogszabályt, amely az al-Dzsazíra Izraelből való kiutasításához szükséges.

Az arab hírtévének mindössze annyi a bűne, hogy - ahogy világszerte minden médium - ők is részletesen beszámoltak a közel két hete tartó feszült helyzetről, és feltehetően nem Izraelnek tetsző módon. A csatorna egyelőre nem reagált Netanjahu vádjaira.

Rovatok