Index Vakbarát Hírportál

Katonákat gázolt el egy autó Párizsban, a támadót lövöldözés után elfogták

2017. augusztus 9., szerda 09:38 | aznap frissítve

Hat katona sebesült meg Párizsban, miután egy autó átgázolt rajtuk. Három katona állapota súlyos, de nem életveszélyes. A támadót délután elkapták egy lövöldözés során, amiben ő és egy rendőr is megsérült, utóbbit egy megpattant lövedék sebesített meg.

A támadás Párizs Levallois-Perret nevü külső észak-nyugati negyedében történt.
A katonák az Opération Sentinelle hadművelet keretén belül teljesítettek szolgálatot, ami a 2015-ös Bataclanban elkövetett terrortámadás óta van érvényben, hogy a rendőrség munkáját a hadsereg is erősítse. A hadműveletet sokan bírálják, mert szerintük a katonák könnyen válnak a támadók prédájává. A támadó valószínüleg nem véletlenül itt csapott le, a Reuters szerint ezen a környéken található az OS belföldi terrorellenes alakulatának központja. 

Az eset szemtanúja volt Patrick Balkany, Levallois-Perret polgármestere, aki szerint egy sötét színű BMW gázolt, és kétségtelenül szándékosan. A katonák a városháza mellett voltak szolgálatban, amikor a polgármester szerint egy addig várakozó autó hirtelen menetbe kapcsolt, amint a katonák elhagyták a barakkot. Beszámolók szerint az autó egy egyirányú utcából jött ki ellentétes irányból, és a sofőrön kívül nem ült más az autóban. A szemtanúk szerint egyedül annak köszönhető, hogy nem lett súlyosabb következménye a gázolásnak, hogy a tér adottságai miatt, hely hiányában nem tudott az autó jobban felgyorsulni. 

A Sky Newsnak megerősítették a francia hatóságok, hogy a 37 éves férfit vették üldözőbe a rendőrök, akit egy tűzpárbaj során meglőtték és őrizetbe vették. Több szemtanú is egy lövésekkel teli sötét BMW-ről számolt be. Párizstól északra, az A16-os autópályán Calais partjainak közelében.

Edouard Philippe francia kormányfő bejelentette, hogy a rendőrség azt a férfit fogta el Párizstól északra az autópályán, aki szándékosan katonák közé hajtott a fővárosban szerdán. Egy névtelenül nyilatkozó igazságügyi illetékes a férfit algériai állampolgárként azonosította, aki törvényesen tartózkodott Franciaország területén.

Nyomozók átkutatták a Le Parisien című francia napilap által Hamou B.-ként azonosított férfi és ismerősei lakását.

Borítókép: Thierry Chappe / AFP.

Rovatok