Index Vakbarát Hírportál

Dániába is jutott a szennyezett holland tojásokból

2017. augusztus 10., csütörtök 20:39 | aznap frissítve

Fipronil rovarirtó szerrel szennyezett tojáskészítményt találtak az élelmiszer-biztonsági ellenőrök Dániában – írja a BBCHolland eredetű szennyezett tojást korábban Németországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Svájcban, Szlovákiában, Romániában és Hongkongban is találtak a hatóságok.

Dánia a tizedik

Az északi ország jelenleg a legutolsó azok közül, akik kaptak a fipronilt tartalmazó tojásokból, a dán hatóságok azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a Danæg Products által megvásárolt tojások nem ártalmasak az emberekre nézve.

A Hollandiában elemzett mintákban találtak fipronilt, de szerintük nem jelent egészségügyi kockázatot. 

– mondta az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó ügynökség, hozzáéve, hogy ettől még a dolog illegális, ezért bevonják a tojásokat.

Romániában is feltűnt

Csütörtökön Románia nyugati részében is találtak a termékből. A Németországból érkezett egytonnás folyékony tojássárga-szállítmányt egy Temes megyei raktárban foglalták le, még mielőtt az áru a felhasználókhoz került volna. A tojáskészítményt elégetik.

 A román élelmiszerbiztonsági hatóság eddig is végzett szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a baromfiipari létesítményeknél, amióta múlt héten felmerült a rovarirtószer-szennyezés gyanúja a holland tojástermelő telepeken. Ez utóbbi miatt 180 tojástermelő telepet zártak be, több mint 25 helyszínen pedig szennyezett tojásokat is találtak. 

A Fipronil rovarirtó szert az állatgyógyászatban használják élősködők, bolha, tetű és kullancs irtására. Emberi fogyasztásra szánt állatok kezelésére azonban nem alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben a szervezetbe kerülve máj-, pajzsmirigy- vagy vesekárosodást okozhat.

Rovatok