Index Vakbarát Hírportál

Egy izraeli tévé szerint Irán rakétagyárat épít Szíriában

2017. augusztus 15., kedd 23:41

Irán nagy hatótávolságú rakéták előállítására szolgáló gyárat épít Északnyugat-Szíriában az izraeli Kettes számú csatorna szerint, írja az MTI. A televízió egy izraeli műhold által készült felvételeket is közzétett az állítólagos rakétagyárról, amely a Földközi-tenger partján található Bánjász nevű város közelében épül.

A híradás szerint az üzem területén látható egyes épületek kialakítása azt mutatja, hogy robbanószereket fognak raktározni bennük. Az izraeli televíziós csatorna emellett a Szíriában épülő üzemről készült felvételeket összehasonlította egy Teherán közelében lévő, szintén rakétagyárnak mondott létesítménnyel, és megjegyezte, hogy a kettő között nagy hasonlóság van.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a múlt héten felhívta a figyelmet, hogy Irán erősíti jelenlétét szövetségese, Szíria területén. Figyelemmel kísérik a fejleményeket, és fel fognak lépni az esetleges fenyegetések ellen.

"Világos politikát folytatunk, határozottan ellenezzük Irán és szövetségesei, különösen a Hezbollah fegyverkezését Szíriában, és mindent megteszünk, ami szükséges, hogy megvédjük Izrael biztonságát" – jelentette ki az izraeli miniszterelnök.

Az Egyesült Államok kongresszusa július végén újabb szankciókról szóló törvényt fogadott el Irán ellen, amelyet ballisztikusrakéta-programja fejlesztésével, az emberi jogok megsértésével és a Washington által terrorszervezetként nyilvántartott csoportok (közöttük a libanoni Hezbollah) támogatásával vádol.

Rovatok