Index Vakbarát Hírportál

Trump: Az újságírók rossz emberek

2017. augusztus 23., szerda 10:21 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök a charlottesville-i erőszakra adott válaszát védte és meghirdetett programja végrehajtását ígérte helyi idő szerint kedd este az arizonai Phoenixben megrendezett nagygyűlésen - írta az MTI. 

Az elnököt a phoenixi kongresszusi központ előtt tüntetők várták, az épületben pedig híveinek szűnni nem akaró tapsa és éljenzése fogadta.Donald Trump láthatóan élvezte a megnyilvánuló rokonszenvet, színpadiasan, lassan sétált az emelvényre, s közben hangosan ismételgette: "Micsoda tömeg!".

Trump egységre szólította fel az amerikaiakat. "Valamennyien egy jobb jövőről álmodunk. Amikor közösségünk valamelyik tagját megsebzik, mindannyiunkat sebeznek meg, amikor Amerika egyik felét megbántják, valamennyien megbántódunk, s ha egy amerikait igazságtalanság ér, akkor egész Amerika együtt szenved, mind egyek vagyunk" - fogalmazott.

A charlottesville-i erőszakről is beszélt. Egy héttel korábban mindkét oldalt - tüntetőket és ellentüntetőket - egyaránt okolta az erőszakért, s hétfőn azzal érvelt, hogy mindenkit egyformán elítélt. Ezúttal nem mondott olyat, hogy "mindegyik oldal" felelős volt a történtekért. "Én mindenkit szeretek az országban" - mondta, majd a sajtót hibáztatta, amiért szerinte félremagyarázták a szavait. "Nagyon tisztességtelennek" nevezte a médiát, s erre a hallgatóság hangosan fújolt.

Megnevezve a The New York Times és a The Washington Post című lapokat, valamint a CNN hírtelevíziót, a médiát tette felelőssé az elnök az országban tapasztalható megosztottságért is. Kijelentette, hogy a sajtó táplálja a megosztottságot. "Megpróbálják letagadni történelmünket és örökségünket" - mondta, hozzátéve, hogy a médiamunkások "tényleg tisztességtelen emberek, rossz emberek".

Ismét beszélt az Egyesült Államok déli határain építendő falról. Azt mondta: "az amerikai nép az illegális bevándorlás féken tartására szavazott, megépítjük hát a falat!". Azt mondta, a fal akkor is megépül, ha le kell állítania hozzá a szövetségi kormányt. Ezzel arra utalt, hogy a republikánusoknak a demokraták támogatására is szükség lenne, hogy a fal finanszírozását átnyomják. A kormányzat akkor állna le, ha október 1-ig nem tud megegyezni a két párt a kormányzat finanszírozásáról.

A Guamot megfenyegető, de a sziget közelébe belengetett rakétakilövéseket felfüggesztő Kim Dzsongunról azt mondta, hogy szerinte kezdi tisztelni őket, amit ő is becsül. "Talán, valószínűleg nem, de talán valami pozitív fejlemény következik" - mondta sejtelmesen.

Azt is mondta, hogy valószínűleg majd felmondja végül a NAFTA-t, amiről szeptember 1-jén tárgyalnak újra Mexikóval és Kanadával.

Megint utalt arra, hogy esetleg kegyelmet adhat a hírhedt Joe Arpaio volt arizonai seriffnek. Arpaio hetedszer lett volna Maricopa megye seriffje tavaly novemberben, de végül kikapott. Arpaio 2005 óta Amerika legkeményebb seriffjének nevezte magát, keményen lépett fel az illegális bevándorlók ellen, sőt, még Barack Obama születési anyakönyvi kivonata után is nyomozott, hátha megtud valamit a leköszönő elnökről.

Rovatok