Index Vakbarát Hírportál

Belefáradtam abba, hogy emberhúst eszem

2017. szeptember 2., szombat 21:31

Nem mindennapi szöveggel sétált be egy férfi augusztus 18-án a Dél-Afrikai Köztársaság egyik rendőr-kapitányságára:

Belefáradtam abba, hogy emberhúst eszem.

Az őrsön tartózkodók azonnal érezték, hogy valami orrfacsaró bűz lengi körül az illetőt, akinek hamarosan előkerült a táskájából egy levágott emberi láb, valamint egy kar. 

A férfi Nino Mbatha volt, az injanga törzs gyógyítója, aki ezután részletes beismerő vallomást tett emberevő szokásairól. Az üggyel összefüggésben őrizetbe vettek még négy embert, akik a helyi sajtó szerint együtt dolgozhattak a kuruzslóval. 

Levágott fülek az edényben

Mbatha elvezette a rendőröket egy házhoz, ahol több holttest maradványaira bukkantak, és a rendőrök egészen sokkoló bizonyítékokra bukkantak: többek között nyolc emberhez tartozó levágott füleket találtak egy edényben. 

A rendőrség szerint az egyik holttest egy nemrég eltűnt fiatal anyukáé, akit a banda tagjai a gyilkosság előtt meg is erőszakoltak. A többi holttest beazonosítása még folyamatban van, a DNS-vizsgálatok eredményeire várnak.

Egyelőre azt sem tudják a nyomozók, hogy hány embert ölhetett meg a kannibálbanda, és mióta tartott ez az egész őrület. Hat család már jelentkezett, mert úgy hiszik, a rokonaik eltűnésének köze lehet a kannibálcsoporthoz. 

Az eset KwaZulu-Natal tartománybeli Estcourtban történt, és valószínűleg jó ideje zajlott, ugyanis

a helyi legenda szerint az emberhús gyógyító hatású, erős és szerencsés lesz, aki fogyasztja. 

Sajtóhírek szerint a településen több százan jártak a gyógyítóhoz, és azt is tudták, hogy emberhúst is fogyasztanak. Sőt, állítólag a helyiek vittek sírokból kiásott emberi csontokat a gyógyítóhoz, amitől szintén gyógyulást vártak. 

A gyógyítók szövetsége elítélte

Dél-Afrikában önmagában nem büntetik a kannibalizmust, nem szerepel ilyen passzus a helyi büntető törvénykönyvben. Az öt fiatal férfit előre kitervelt gyilkossággal és emberi szövetek birtoklásával gyanúsítják. 

Az ügyben eddig egy tárgyalást tartottak, amelyen állítólag az egyik gyanúsított megállíthatatlanul sírt. A tárgyalás előtt hangos tüntetést tartottak a bíróságnál, súlyos ítéletet követelve az elkövetőknek. 

Phepsile Maseko a Dél-Afrikai Köztársaság természetes gyógyítóinak egyik tagja elítélte a történeteket, mondván, a rituális gyilkosságok és az emberhús fogyasztása semmilyen gyógyhatással nem rendelkezik. Maseko szerint az ilyen esetek különösen rosszul jönnek, mert komolyan ártanak a mesterségük megítélésének.

Olykor felbukkannak a kannibálok

Nem gyakran érkeznek hírek kannibalizmusról, de volt néhány nagy felzúdulást keltő eset az utóbbi időben is. Egy német informatikus, Armin Meiwes a 2000-es évek elején feldarabolta és megette a szeretőjét. Egy interjúban később azt mondta, hogy partnere azt akarta, hogy élve megegyék. A férfit életfogytiglanig tartó börtönbüntetésre ítélték. Az esetről dokumentumfilm készült, amelyet Németországban betiltottak a hatóságok. 

2014-ben a Közép-afrikai Köztársaságban láttak egy férfit, amin az utca közepén falatozott egy halálra vert muzulmán ember húsából. Az eset után átfogó cikkben mutattuk be a kannibalizmust. 

Bortítókép: Rendőr  Estcourtban 2016-ban - fotó: Rajesh Jantilal / AFP

(Daily Star, News.com.au, Mirror.co.uk

Rovatok