Index Vakbarát Hírportál

Elfogták Berlinben az Iszlám Állam két tagját

2017. szeptember 19., kedd 21:11

Elfogták Berlinben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet két feltételezett tagját, akiket Irakban elkövetett háborús bűncselekményekkel gyanúsítanak - írta kedd este a német szövetségi legfőbb ügyészségre hivatkozva az MTI.

Az egyik, 19 éves gyanúsított valószínűleg 2014-ben (azaz lehet, hogy 16 évesen) csatlakozott az Iszlám Államhoz a dzsihadisták egykori fellegvárában, Moszulban, és részt vett egy iraki katonatiszt, valamint két síita felekezethez tartozó nő meggyilkolásában. A szunnita szélsőséges szervezetek a szektariánus ellentéteket leginkább a többi muszlim felekezet tagjainak üldözésével szeretik kiélezni. Az Irak egészében többségben lévő síiták, és az Irak északi régióiban többségben lévő szunniták konfliktusának gyökereiről és nagyhatalmi hátteréről itt olvashat részletesen.

A 41 éves gyanúsított ugyancsak részt vett ezekben a bűncselekményekben, és ezen felül még azokban a zsarolásokban is, amelyek a terrorszervezet finanszírozását szolgálták. Ő szintén legkésőbb 2014-ben, Moszulban csatlakozott a dzsihadistákhoz. Miután 2015-ben megérkezett Németországba, megpróbált két irakit beszervezni, egy harmadikat pedig öngyilkos merényletre próbált rávenni. Mindkét gyanúsítottat hétfőn fogták el.

Rovatok