Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea szerint Amerika hadat üzent nekik

2017. szeptember 25., hétfő 17:18

Az észak-koreai külügyminiszter, Ri Jongho szerint Donald Trump amerikai elnök hadat üzent az országának, így mostantól minden felhatalmazásuk megvan arra, hogy a légterükbe belépő vagy az országhoz közel repülő amerikai harci gépeket lelőjék, írja az AFP. 

Pénteken amerikai nehézbombázók repültek el Észak-Korea partjainál, az ENSZ-központban nyilatkozó külügyminiszter szerint ez egyértelmű háborús üzenet. Azt is megjegyezte: a világnak észben kell tartania, hogy először az amerikaiak üzentek hadat Észak-Koreának. 

Néhány órával később reagált a Pentagon, közleményében azt írva: amennyiben Észak-Korea folytatja a provokációt, Donald Trumpnak meglesznek a lehetőségei, hogy rendezze a helyzetet. A Fehér Ház szóvivője hétfő délutáni sajtótájékoztatóján abszurdnak nevezte az észak-koreai külügyminiszter nyilatkozatát. 

Az ENSZ szóvivője is megszólalt, szerinte a heves párbeszéd végzetes félreértésekhez vezethet, és a helyzetnek csakis politikai megoldása lehetséges.

Dana White, a Pentagon szóvivője az újabb feszültséget kiváltó pénteki akció után azt mondta, a berepüléssel szerették volna demonstrálni, hogy milyen komolyan veszik az észak-koreai fenyegetést. Trump múlt héten az ENSZ-ben arról beszélt, hogy az Egyesült Államok ereje és türelme óriási, de ha saját és szövetségeseinek érdeke azt kívánja, akkor nem marad más választásuk, mint teljesen elpusztítani Észak-Koreát. 

Kim Dzsongun válaszként újabb Trump-alázásba kezdett, és azt javasolta az amerikai elnöknek, hogy válogassa meg a szavait, amikor a világ előtt beszél. 

Az Egyesült Államok hétfőn jelentette be, hogy megtagadja a beutazási engedélyt Észak-Korea állampolgáraitól, az új rendelkezés október 18-tól lép életbe. 

Rovatok