Index Vakbarát Hírportál

Az USA a mexikói határra szánt fal prototípusait teszteli

2017. szeptember 27., szerda 05:42

Megkezdődött az Egyesült Államok déli határára tervezett fal prototípusainak építése a kaliforniai San Diegónál.

A Vám- és határőrség (Customs and Border Protection) közleménye szerint nyolc típus közül lehet majd válogatni. A 9 méter magas és ugyanilyen széles építmények 30 nap múlva lesznek kész.

Négy típus betonból, a másik négy "más építőanyagokból" készül. Biztonsági előírás, hogy a fal átlátszó legyen, ezért rések lesznek rajta. A hatóságok három hónapig fogják tesztelni a mintapéldányokat, egyebek mellett azt vizsgálják majd, hogy mennyire állnak ellen a kéziszerszámoknak.

Kaliforniában azonban az egyik ügyész pert indított a szövetségi kormány ellen a fal miatt, mivel szerinte Washingtonnak nincs joga a fal építésekor figyelmen kívül hagyni a természetvédelmi előírásokat.

A végső változatban kamerák és szenzorok is lesznek. A prototípusok akár 450 ezer dollárba is kerülhetnek. Pénz egyelőre csak a mostani tesztre van, a Kongresszus a teljes fal építési költségeit még nem hagyta jóvá.

A mexikói határt az illegális bevándorlók előtt hermetikusan lezáró fal Donald Trump tavalyi kampányának egyik legfontosabb ígérete volt. Trump szeretné a több tízmilliárd dolláros költséget Mexikóra verni, ám a déli szomszéd nem hajlandó állni a költségeket. (BBC)

Rovatok