Index Vakbarát Hírportál

Amerika legnagyobb tömegmészárlása: több mint 58 halott, 500 sérült Las Vegasban

2017. október 2., hétfő 08:10 | aznap frissítve

Tüzet nyitott egy férfi az egyesült államokbeli Las Vegas egyik szállodájából egy utcai countrykoncert negyvenezres közönségére helyi idő szerint vasárnap késő este. A tömegben óriási pánik tört ki, ezrek menekültek el. A kiérkező antiterrorista egységek átfésülték a környéket, de a támadó öngyilkos lett.

A támadásnak több mint ötvennyolc halálos és több mint ötszáz sebesült áldozata van

– jelentette be a város seriffje magyar idő szerint hétfő kora délután. Korábban még csak húsz halottat, illetve száz sérültet valószínűsítettek. A seriff megerősítette, hogy

A Mandalay Bay szálloda környékét lezárták, az épületet kiürítették, de a rendőrség szerint a helyzet „stabil”, azaz vége a fenyegetettségnek.

Quinn Averett, a Mesquite-i rendőrség szóvivője arra figyelmeztetett, hogy idő, míg Paddockról mindent meg lehet tudni, mivel a férfit még egy gyorshajtásért sem állították meg soha. Mesquite - a merénylő lakhelye - egyébként egy Las Vegashoz közeli, 20 ezres városka, ahol főképp nyugdíjasok laknak. Szórakozásukról három nagy kaszinó gondoskodik.

A merénylő a Las Vegas fő sétányán, a Stripen tartott háromnapos Route 91 Harvest nevű countryfesztiválra csapott le. A közönség épp Jason Aldean koncertjét hallgatta, amikor többen torkolattűzre lettek figyelmesek a Strip fölé tornyosuló Mandalay Bay kaszinó-hotel egyik emeletéről, és a zene közben is lehetett hallani a gépfegyver ropogását. A negyvenezres tömegben kitört a pánik, mindenki egyszerre próbálta elhagyni a helyszínt. Sokan autók mögött kerestek fedezéket, többen a környező motelekben vagy a benzinkúton húzták meg magukat. A kiérkező rendőrök is százakat evakuáltak.

Videók is készültek a közönség soraiból, amiken az is hallatszik, hogy a támadó sorozatot ad le a tömegre.

Lövöldözés volt Las Vegasban

Massive amounts of gunfire & many casualties in #LasVegas @MandalayBay concert tonight. Feels like I'm watching a repeat of Bataclan attack. pic.twitter.com/nAeFdWr20K

— Laura Loomer (@LauraLoomer) October 2, 2017

Az éppen fellépő Jason Aldean countrysztár szerint bár ő gyorsan biztonságba került, 

az egész jelenet leírhatatlanul szörnyű volt. Szívszaggató abba belegondolni, hogy olyan embereket ért támadás, akik egy jó kis este reményében elmentek egy koncertre, zenét hallgatni, szórakozni.

A rendőrség helyszínre érkező egységei lezárták a sugárutat, és sikerült lokalizálni a támadót is. A SWAT kommandósai lezárták a Mandalay Bay 32. emeletét, és robbantással lyukat ütöttek a merénylő szobájának falán, melyen keresztül be tudtak hatolni. Az első hírek szerint a férfit heves tűzharcban sikerült lelőni, de később kiderült, hogy magát ölte meg még azelőtt, hogy kiérkezett volna a rendőrség. A tűzharcban egy rendőr kritikusan, egy pedig súlyosan megsérült. A férfi holtteste mellett az első hírek szerint tíz lőfegyvert találtak a rendőrök, később a Wall Street Journal hatósági forrásokra hivatkozva 18-20 fegyverről beszélt, amelyek között A-15-ös és AK-47-es automata fegyerek is szerepeltek.

Több külföldi állam- és kormányfő mellett Donald Trump is részvétét nyilvánította az áldozatoknak:

 A hatóságok a biztonság  kedvéért egy időre lezárták a 15-ös számú államközi főutat, a McCarran nemzetközi repülőtérre irányuló egyes járatokat pedig más repülőtérre irányítottak át, de a forgalom mindenhol kezd helyreállni.

Közben a támadó szállásadója, a Mandalay Bay szálloda bejelentette, hogy a hatóságok átfésülték a szállodát, és a vendégek biztonságban visszatérhetnek szobáikba. 

Az Iszlám Állam közben bejelentkezett, hogy magára vállalja a támadást, azonban ezt érdemes némi távoltartással kezelni, mivel ez erről kiadott közleményt az Amraq propaganda-hírügynökség jelentette meg. Az sem elhanyagolható tény, hogy egy fehér, nyugdíjas amerikai állampolgár az elkövető. Róla többet ebben a cikkben tudhat meg. Az FBI közben hivatalosan is cáfolta, hogy a férfinek bármilyen kapcsolata lett volna az Iszlám Állammal. 

A rendőrség még mindig nem hozta nyilvánosságra a mészárlás során használt fegyverek listáját, vagy azok típusára vonatkozóan bármilyen egyéb információt. A Guardian szakértője szerint a férfi minden bizonnyal valamilyen speciális eszközt használt arra, hogy a fegyverével olyan gyorsan és hosszan tudjon tüzelni, mint ahogy a videókban hallható, ugyanis az automata fegyverek beszerzését nagyon szigorú szabályokhoz kötik.

Az NBC értesülései szerint a férfi számláján az elmúlt időszakban többször, nagyobb tranzakciós tételek jelentek meg. Mivel ezek az adatok csak a pénzösszegre vonatkozó információt rejtenek, nem lehet tudni, hogy a férfi a 10, 20 és 30 ezer dolláros tételeket kivette, vagy befizette. A férfi testvére az AP-nek azt nyilatkozta, hogy testvére egy milliomos befektető, így kilátástalanságba az se taszíthatta, ha ezek a tételek mind befizetések voltak. 

Borítókép: David Becker / Getty Images Hungary.

Rovatok