Index Vakbarát Hírportál

Lecsapott Amerikára a Nate hurrikán

2017. október 8., vasárnap 07:58

A Mississippi torkolata mellett érte el az amerikai partokat vasárnap hajnalban a Nate hurrikán. Nate özönvízszerű esőzésekkel és áradásokkal fenyeget három államot: Louisianát, Mississippit és Alabamát – írja az MTI.

Partot érése után, a Nate trópusi viharrá enyhült, de az országos hurrikán-előrejelző központ szerint vasárnap reggelre, amikor eléri Alabamát, ismét 1-es fokozatú hurrikánná erősödik.

Nate rácáfolt az előrejelzésekre, és elkerülte New Orleanst. A Harvey, az Irma és a Maria hurrikán után ez a negyedik, amely az Egyesült Államok déli államaiban pusztít, de ez a legkevésbé erős.

Az érintett szövetségi államokban a kormányzók rendkívüli állapotot hirdettek. Elrendelték az evakuálást egyes, a part mentén, alacsonyabban fekvő vidékeken. Szombat délután lezárták a Mexikói-öbölben lévő olaj- és gázkitermelő platformokat, New Orleansban pedig az áradástól védő kétszáz zsilipet, Alabamában a part menti településeken rendeltek el nem kötelező érvényű evakuálást. Floridában százezer embert érint a kötelező kiürítés.

Louisianában a Nemzeti Gárda 1300 tagját mozgósította a kormányzó. Alabamában a Gárda 75 tagját hívták segítségül. Louisianában a tengerszint alatti településekről buszokkal és katonai járművekkel menekítették ki a veszélybe került lakosokat. John Bel Edwards kormányzó telefonon egyeztetett Donald Trumppal. Az elnök a szövetségi kormányzat minden segítségét megígérte a bajba jutottaknak.

A vihar az éjjeli órákban Mississippi és Alabama part menti településein pusztított. Floridában Rick Scott kormányzó arra figyelmeztetett, hogy a tengerszint emelkedése életveszélyes hullámokat sodor a Mississippi folyó torkolatától egészen a floridai államhatárig.

Alabamában és Florida nyugati vidékén a repülőtereket lezárták, így zárva van a floridai főváros, Pensacola nemzetközi reptere is.

Éjfél után Biloxi mellett másodszor is földet ért a hurrikán. Az előrejelzések szerint ezután a Tennessee folyó völgye és az Appalache-hegység felé fordul majd.

Vasárnapra virradóra Mississippi államban már 3500 otthonban nem volt áram. A vihar óránkénti 135-137 kilométeres sebességgel száguld. Özönvízszerű esőzés, kidőlt fák és villanyoszlopok, valamint összedőlt házak jelzik az útját.

Rovatok