Index Vakbarát Hírportál

Közel százezren menekültek el az iraki haderő miatt

2017. október 19., csütörtök 15:03

Hétfő óta mintegy 100 ezer menekült el az iraki Kirkukból, miután a kormányerő átvette a régió felett az ellenőrzést, írja az MTI. Erbíl kormányzója szerint 18 ezer család keresett menedéket náluk és a közeli Szulejmaníjában, ez közel 100 ezer embert jelenthet.

Annak ellenére, hogy Kirkuk nem része az autonóm Kurdisztánnak, itt megtartották a szeptember végi függetlenségi népszavazást, és az emberek az elszakadás mellett voksoltak. Az iraki kormány válaszul számos gazdasági és jogi intézkedést hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.

Az utóbbi napokban fegyveres konfliktus kezdődött a kurdok és az iraki haderő között, Haider al-Abádi miniszterelnök parancsára pedig hétfőn offenzívát indítottak Kirkukban, és utasította a hadsereget, hogy foglalják vissza a pesmergáktól az Iszlám Államtól megszervezett területeket. Eddig viszonylag kevés összecsapás történt a két haderő között, mert a kurdok jellemzően a visszavonulást választották az iraki túlerővel szemben. Szerdára három tartományban, Dijálában, Ninivében és Kirkukban az iraki hadsereg átvette az irányítást.

Rovatok