Index Vakbarát Hírportál

Putyin rakétaügyben üzent Trumpnak

2017. október 19., csütörtök 22:50

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint országa azonnal és szimmetrikus módon fog reagálni, ha az Egyesült Államok felmondja a szárazföldi állomásoztatású rövid és közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról megkötött (INF) szerződést, írja az MTI. Az orosz elnök erről csütörtökön Szocsiban, a Valdaj vitaklub tanácskozásán beszélt.

Putyin elmondta, hogy Oroszország kész új nukleáris és nem nukleáris fegyvereket kifejleszteni arra válaszul, ha más államok is így tennének. Szerinte az USA nem nagyon teljesíti a fegyver-plutónium újrahasznosításáról és a vegyi leszerelésről megkötött megállapodásokban vállaltakat, sőt, Washington 2014 óta gyakorlatilag nem vesz részt a békés célú kétoldalú nukleáris együttműködésben.

Minden a Nyugat hibája

Putyin nem csak a rakétákról, hanem tulajdonképpen mindenről beszélt és mindenkinek beszólt csütörtökön. Először azt állította, hogy az Egyesült Államok nyíltan arra törekszik, hogy Oroszországot kiszorítsa az európai energiapiacról és megnyissa az utat saját drága cseppfolyósított földgázának (LNG) exportja előtt.

Bírálta az Amerikában jelenleg tartó oroszellenes kampányt, de úgy gondolja, hogy a kétoldalú viszony problémái megoldhatók. Még Donald Trumpot is megvédte, aki csak azért kiszámíthatatlan, mert nem hagyják betartani a választási ígéreteit.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatban azt mondta, hogy mindenért az EU a felelős és csakis az európai hatalmak oldhatják meg a problémát. A katalóniai és a kurdisztáni függetlenségi népszavazásról is beszélt: beszólt a Nyugatnak, hogy ez az egész az ő hibájuk, mert

az USA-nak kedvezve feltétel nélkül támogatták Koszovó elszakadását (bezzeg Krím függetlenedését elitélték), ezzel pedig hasonló folyamatokat provokáltak ki Európa más régióiban és a világban.

    

Rovatok