Index Vakbarát Hírportál

Vérben úszó emberekről rajzolnak a rohingja kisgyerekek

2017. október 20., péntek 10:11

Földi pokolban élnek azok a rohingja gyerekek, akik menekülni kényszerültek a mianmari hadsereg Arakán államban zajló műveletei elől, és most túlzsúfolt, piszkos bangladesi menekülttáborokban élnek - olvasható az UNICEF jelentésében.

Az ENSZ gyermekalapjának tanulmányában gyerekrajzokkal is alátámasztják, hogy

a rohingja gyerekeknek olyan borzalmakkal kellett szembenézniük Mianmarban, amilyeneket sohasem volna szabad látni gyerekeknek.

A rajzokon vérben úszó emberek, menekülőkre tüzelő katonák, lángoló falvak láthatóak.

Augusztus 25-e óta majdnem 600 ezer muszlim vallású rohingjának kellett elmenekülnie Mianmarból, 58 százalékuk gyerek. A jelentés szerint minden 5. gyerek súlyosan alultáplált. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa etnikai tisztogatással vádolta meg a mianmari kormányt.

Hétfőn Genfben adománygyűjtő konferenciát tartanak a rohingják megsegítésére; az ENSZ és segélyszervezetek szerint 434 millió dollárra (körülbelül 113 milliárd forintra) lenne szükség. Ebből tiszta vizet, élelmet, szállást, higiéniai eszközöket és a járványmegelőzés jegyében oltóanyagokat biztosítanának a bangladesi rohingja menekülttáborok lakóinak.

Három napja az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR publikált egy drónfelvételt, amin az látható, ahogy több ezer rohingja próbál elmenekülni Mianmarból.

Az ENSZ főtitkára múlt héten azt mondta, hogy humanitárius és emberi jogi rémálom folyik Mianmarban. António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint vérfagyasztó dolgok jutottak a világszervezet tudomására a helyszíni szemle során. A menekülők elmondása szerint a mianmari katonák válogatás nélkül tüzet nyitottak rájuk, taposóaknákat vetettek be ellenük, és számtalan szexuális támadást is elkövettek. A főtitkár szerint a probléma gyökerét a mostani konfliktus előtt egymilliós mianmari rohingja kisebbség régóta húzódó hontalansága és az azzal járó diszkrimináció jelenti.

A válságról itt olvashatja összefoglaló cikkünket:

Rovatok