Index Vakbarát Hírportál

Feltehetően izraeli légicsapás végzett több dzsihadistával

2017. október 23., hétfő 20:47

Hétfőn legalább tíz, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel kapcsolatban álló fegyveres vesztette életét Szíriában, jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).  A nagy-britanniai székhelyű civil szervezet szerint a légicsapások célpontja a Deraa tartománybeli Sám-ed-Dzsolán volt.

Az OSDH szerint a Háled bin Valíd nevű fegyveres csoport tíz tagja halt meg, valamint két nő, feltehetően harcosok feleségei.  A támadás a szervezet egyik bázisát érte. A Háled bin Valíd hűségesküt tett az Iszlám Államnak, de hivatalosan nem olvadt be a terrorszervezetbe.  Az OSDH állítása szerint a repülőgépek típusa, elhelyezkedése és az általuk használt lőszerek alapján tudja azonosítani, melyik ország légi ereje hajt végre műveletet a szíriai légtérben.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta az értesülést.

Az OSDH szerint ugyanennek a csoportnak 16 harcosát ölték meg néhány hónapja ugyanebben a térségben, a légitámadást feltételezhetően akkor is izraeli harci gépek hajtották végre. 

A 2016-ban alakult Háled bin Valíd több dzsihadista csoportot tömörít, közöttük a Washington által terrorszervezetnek nyilvánított Jarmúk Mártírjainak Brigádja nevű szervezetet. Az OSDH szerint a szervezetnek állítólag 1200 harcosa van, és az Izraelhez közeli Deraa tartományban ellenőriz területeket. 

Rovatok