Index Vakbarát Hírportál

Ukrán katonai főügyész: 1600 merényletet terveztek az oroszok

2017. november 1., szerda 16:58

Anatolij Matiosz ukrán katonai főügyész szerdán azt mondta, hogy a z orosz titkosszolgálatok 1600 ukrán rendfenntartó és magas rangú állami tisztségviselő ellen terveztek merényletet.

Vjacseszlav Abroszkinnal, az ukrán országos rendőrkapitány első helyettese milliméterekkel megúszta a robbantásos merényletet, ám a katonai hírszerzés ezredese, Makszim Sapoval elleni támadás június 27-én eredményes volt, a 39 éves férfi autóját Kijevben felrobbantották. A támadás oka az lehetett, hogy ukrán sajtóhírek szerint a hírszerzőtiszt segített Hágában bebizonyítani Oroszország agresszori szerepét a kelet-ukrajnai válságban. Sapoval nemcsak vezette, hanem részt is vett a Donyec-medence szakadár területén a katonai felderítésben.

A Sapoval elleni merénylet után egy nappal vesztett életét vesztette az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyik ezredese, Jurij Voznij, három másik személy pedig megsérült, amikor felrobbant velük az autójuk a kelet-ukrajnai harcok övezetében - írja az MTI.

Hétfő este Kijev környékén volt lövöldözés, ismeretlen támadók automata fegyverekkel rálőttek egy autóra, amelyben Adam Oszmajev, a Vlagyimir Putyin elnök elleni merényletkísérlettel vádolt férfi és felesége, Amina Okujeva utazott. A nő életét vesztette, Oszmajev megsebesült. A házaspár ellen már júniusban is követtek el merényletet: Oszmajevre Kijevben az utcán lőtt rá a támadó. Akkor Okujeva pisztolyt rántott, és megsebesítette a merénylőt.

Múlt szerdán Ihor Moszijcsuk, az ellenzéki Radikális Párt parlamenti képviselője ellen követtek el merényletet az ukrán fővárosban. A pokolgépes támadásban ketten - a képviselő testőre és egy rendőrtiszt életüket vesztették -, a politikus és további két személy megsérült.

Tavaly júliusban Pavel Seremet orosz állampolgárságú, Kijevben élő újságíróval végeztek fényes nappal az ukrán főváros központjában. Gyenyisz Voronyenkovot, az orosz állami duma volt képviselőjét március 23-án Kijev belvárosában, a Premier Palace nevű szálloda előtt lőtte le fényes nappal a támadója.

Szeptember 8-án egy grúz állampolgárságú, csecsen nemzetiségű férfi, Tyimur Mahauri vesztette életét Kijevben, miután az autójába rejtett pokolgép felrobbant. A férfi állítólag önkéntesként harcolt ukrán oldalon a Donyec-medencei konfliktusban.

Rovatok