Index Vakbarát Hírportál

Korlátozottan, de újra kibocsát vízumot a törököknek Amerika

2017. november 6., hétfő 18:53

Az Egyesült Államok törökországi külképviseletei "korlátozott mértékben", de ismét kiállítanak vízumot a török állampolgárok számára.

A washingtoni török nagykövetség nem sokkal később ugyancsak korlátozott számban, de fogadni kezdte az amerikai vízumkérelmeket.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége október 8-án jelentette be, hogy a bevándorlóvízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak. Nem sokkal később Törökország is hasonló lépésre szánta el magát az amerikai állampolgárokkal szemben.

Az ankarai amerikai nagykövetség hétfőn indokolta is az enyhítést. A nyilatkozat értelmében a török kormány biztosította Washingtont, hogy a török hatóságok nem veszik őrizetbe és nem tartóztatják le a törökországi amerikai külképviseletek dolgozóit, továbbá, amennyiben Ankarának mégis ilyen szándéka lenne, arról tájékoztatja az amerikai kormányt.

Megint Gülen áll a háttérben

A vízumkiadást a két ország az után függesztette fel kölcsönösen, hogy a török hatóságok október 4-én egy 2013. decemberi korrupciós botránnyal összefüggésben előzetes letartóztatásba helyezték az amerikai főkonzulátus török állampolgárságú munkatársát, Metin Topuzt. Ankara szerint az akkori botrányért az a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi mozgalom a felelős, amely a tavalyi puccskísérletért is. A török külügyminisztérium Topuz letartóztatása után közölte: a férfi nem szerepel az amerikai intézmény alkalmazottainak hivatalos listáján, és nincs semmiféle diplomáciai vagy konzuli kötődése.

Az isztambuli főügyészség az amerikai–török viszály kirobbanásának másnapján, október 9-én vallomástételre bekérette az amerikai főkonzulátus egy másik állítólagos munkatársát is, Mete Cantürküt, aki a török vezetés szerint szintén kapcsolatban áll a gülenista hálózattal, és ugyancsak nem tartozik az amerikai képviselet diplomáciai állományába.

A kihallgatásra beidézett gyanúsítottat a török rendőrség azóta sem tudta kézre keríteni. Recep Tayyip Erdogan török államfő a közelmúltban azt állította, hogy a férfit az isztambuli amerikai külképviselet bújtatja.

Amikor október közepén amerikai küldöttség tárgyalt Ankarában a vízumkiadások felfüggesztésének ügyéről, a két fél közös munkabizottság felállításában állapodott meg.

Binali Yildirim török miniszterelnök november 7. és 11. között az Egyesült Államokba látogat, ahol mások mellett Mike Pence, amerikai alelnökkel is találkozik. A két politikus Szíria, Irak, a terrorizmus elleni harc, a menekültválság, valamint a vízumkiadások ügyéről is tárgyal.

Rovatok