Index Vakbarát Hírportál

Trump megsértődött, mert Kim Dzsongun leöregezte

2017. november 12., vasárnap 07:59 | aznap frissítve

Trump vasárnap a Twitterén értetlenségének adott hangot, hogy miért sértegeti és nevezi őt öregnek Kim Dzsongun észak-koreai diktátor.

Miközben én sose mondanám rá, hogy kicsi és kövér

- írta az elnök, hozzátéve, hogy ő igazán próbál Kim barátja lenni, és talán egy nap ez meg is valósulhat.

Az amerikai elnök ugyanerről beszélt egy vietnami sajtótájékoztatóján, ahol újságírói kérdésre azt mondta, nem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy napon barátok lesznek Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel.

Furcsa dolog lenne, de előfordulhat. Ha megtörténne, az jó lenne Észak-Korea számára, de több más ország, sőt az egész világ számára is. Akár meg is történhetne. Nem tudom, hogy meg fog-e, de nagyon-nagyon jó lenne.

Az amerika elnök közölte, provokációk helyett szeretne előrelépést látni az észak-koreai kérdésben.

Ha minket provokálnak, a világot provokálják, és ezt nem szeretnénk.

Trump hisz Putyinnak

Tran Dai Quang vietnami elnökkel közös hanoi sajtótájékoztatóján Trump kijelentette, hogy az amerikai hírszerzés oldalán áll a tavalyi elnökválasztási kampányra gyakorolt orosz befolyás kérdésében. Ugyanakkor azt is közölte, hisz Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is, aki az amerikai titkosszolgálatok eredményei ellenére tagadta, hogy Moszkva beavatkozott volna a választásba. Trump azt mondta, nem akar vitázni Putyinnal erről, inkább szeretne együttműködni Oroszországgal a szíriai, észak-koreai és ukrajnai válság megoldása érdekében.

Az elnök a sajtótájékoztatón azt is mondta, felajánlotta közvetítői segítségét a Dél-kínai-tenger körüli vita rendezéséhez. Kína a többi környékbeli ország - köztük Vietnam - követelésére fittyet hányva szinte teljes egészében magáénak szeretné a sűrű forgalmú területet. Trump elismerte, hogy Peking hozzáállása gondot okoz a térségben. Az amerikai elnök korábban Kínával is tárgyalt a kérdésről.

Quang elnök jelezte: Vietnam a viták békés rendezésében hisz, amelynek alapja a nemzetközi jog. Ez Vietnam szerint nem támasztja alá a kínai követeléseket.

Az amerikai elnök vasárnap tovább utazik a Fülöp-szigetekre, 12 napos ázsiai körútjának utolsó állomására.

Rovatok