Index Vakbarát Hírportál

Dúl a viszály a republikánusoknál a zaklatással vádolt jelölt miatt

2017. november 13., hétfő 23:54

Éles vita van kialakulóban a republikánus táboron belül Roy Moore, alabamai republikánus szenátorjelölt személye körül, akit a napokban több nő azzal vádolt meg, hogy Moore szexuálisan zaklatta őket amikor még kiskorúak voltak. 

Ahogy arról korábban írtunk, a Washington Post akkor arról cikkezett, hogy egy Leigh Corfman nevű, most 53 éves nő azt állítja, Moore 39 évvel ezelőtt, fiatal ügyészként, szexuálisan zaklatta őt. Később még három nő állt elő hasonló vádakkal, akik 14, 17 és 18 évesek voltak, amikor állításuk szerint az akkor ügyészként dolgozó fiatal Moore zaklatta őket. 

Hétfőn egy újabb nő vádolta meg a szenátorjelöltet azzal, hogy szexuálisan zaklatta őt. Az 56 éves Beverly Young Nelson azt állítja, 16 évesen egy vendéglőben dolgozott, ahová az akkor kora 30-as éveiben járó Moore sokat járt. Nelson hétfői sajtótájékoztatóján könnyek között arról beszélt, hogy Moore először udvarolt neki és még a gimnáziumi évkönyvébe is írt, vagyis tudnia kellett, hogy Nelson mennyi idős. Egyik este aztán felajánlotta a lánynak, hogy hazaviszi kocsival, az autóban viszont fogdosni kezdte a mellét, a fejét pedig az ágyékához próbálta szorítani. Nelson azt mondta az eset után Moore azt ajánlotta neki, hogy

ne beszéljen erről senkivel, mert úgysem hinne neki senki, mert ő a kerületi ügyész, Nelson pedig csak egy gyerek. 

Hétfőn a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell azt mondta, ő elhiszi, amit a nők állítanak, és arra szólította fel Roy Moore-t, hogy lépjen vissza és adja át jelöltségét egy másik republikánus politikusnak, például a Moore ellen veszített Luther Strange-nek. Moore erre úgy reagált, hogy  szerinte McConnellnek kellene félreállnia, mert "kudarcot vallott a konzervatívoknál, ezért le kellene cserélni". Moore hétfői közleményében boszorkányüldözésnek és kitalációnak nevezte a történeteket. 

Elemzők szerint republikánus belharcról van szó. A republikánusok keresztény ultrakonzervatív táborát képviselő Moore ugyanis - aki mellett szavazóbázisa a felmérések szerint egyelőre kitart - a washingtoni republikánus elittel szemben határozza meg magát a szenátorjelöltségért. McConnell az alabamai előválasztáson Luther Strange-t támogatta Moore-al szemben.

Roy Moore-t viszont az a Steve Bannon támogatta, aki a széljobboldali Breitbart News éléről lett Trump kampányfőnöke majd vezető tanácsadója, amíg ki nem rúgták a Fehér Házból. Bannon azzal kampányolt Moore mellett, hogy ő képviseli inkább Trump elnök politikáját, ami viszont azért pikáns, mert Trump, hogy szerezzen egy jó pontot Mitch McConnellnél és a kongresszus republikánusainál, Strange-et támogatta.

A Fehér Ház most igyekszik mindenkinek megfelelni: az elnök szóvivője, Sarah Huckabee Sanders még pénteken azt nyilatkozta: nem szabad megengedni, hogy egy hosszú évekkel ezelőttre visszanyúló vádaskodással tönkretegyenek valakit, ám ha a vádak igazaknak bizonyulnának, Moore-nak valóban vissza kellene lépnie a választástól. 

Közben Roy Moore hívei egymás után törik össze Keurig gyártmányú kávéfőző gépeiket. Ennek az az előzménye, hogy a cég visszavonta a reklámjait a Fox News tévécsatornától, miután a csatorna egyik arca,  Sean Hannity a  műsorában igyekezett kicsinyíteni a nők által megfogalmazott vádakat, azt állította, hogy a lányok is benne voltak a dologban, és amúgy is nem történt nemi erőszak, csak csókolózás. Hannity hívei erre bojkottot hirdettek a vermonti cég ellen, és egyre terjednek a Twitteren a videók, amelyeken változatos eszközökkel szétverik a kávéfőzőket. 

Rovatok