Index Vakbarát Hírportál

Argentin tengeralattjáró: robbanásra emlékeztető hangot rögzítettek

2017. november 23., csütörtök 13:44 | aznap frissítve

Az argentin haditengerészet szóvivője azt mondta, hogy mégis robbanásra emlékeztető hangot rögzíthettek a múlt szerdán eltűnt tengeralattjáró, a San Juan utolsó észlelt helyzetének közelében.

Viszont azt továbbra sem tudni, pontosan mi történhetett, az argentin kormány csak annyit erősített meg, hogy arra utaló jel nincs, hogy támadás érte volna a tengeralattjárót. Csak azt tudják, hol volt ez a hang, azt nem, mi okozhatta.

Az még korábban derült ki, hogy egy amerikai intézet szokatlan zajt rögzített, amit akkor az argentinok hidroakusztikus anomáliának" neveztek, de akkor még valószínűtlennek nevezték, hogy robbanás történt volna.

Az amerikai haditengerészet talált egy azonosítatlan tárgyat azon a területen, ahol az eltűnt argentin tengeralattjárót is keresik, jelentette a Reuters. Azonban a Sky News szerint az amerikai nagykövetség nem sokkal később bejelentette, hogy nem az eltűnt San Juant találták meg. Egy amerikai repülő vette észre a tárgyat, de aztán vissza kellett térnie a bázisra.

A 44 fős legénységű, 66 méter hosszú, német gyártású tengeralattjáró múlt hét szerdán küldte a legutóbbi üzenetet, aztán nyoma veszett Argentína partjaitól 432 kilométerre.

A mentés kritikus szakaszba ért. Ha a San Juan hét nappal ezelőtt elmerült, akkor most fogyhat el a fedélzetén lévő oxigénkészlet. A Sky News szerint csak akkor lehet ennél több esélyük, ha a tengeralattjáró az elmúlt egy hétben valahogy legalább egy időre felszínre tudott jönni, de erre utaló jel sincsen.

A keresőcsapatok arra számítanak, hogy ráadásul az elmúlt napok viszonylag jobb időjárása után csütörtöktől újra romlani fognak a körülmények. Az argentin haditengerészet jelezte, hogy addig folytatják a kutatást, amíg meg nem bizonyosodnak arról, mi történt a tengeralattjáróval.

A keresésben négyezer ember vesz részt az északról déli irányban mintegy ezer kilométer hosszú, nyugat felé pedig mintegy 500 kilométer széles, franciaországnyi területen. Tizennégy hajót és négy repülőgépet vezényeltek oda, a kutatásba Brazília, Chile, az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is besegít.

Rovatok