Index Vakbarát Hírportál

Trump miatt kitörhet a káosz a Közel-Keleten

2017. december 5., kedd 19:04

Donald Trump amerikai elnök kedden telefonbeszélgetés során tájékoztatta Mahmúd Abbászt , a Palesztin Hatóság elnökét, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe kívánja áthelyezni az amerikai nagykövetséget - írja az MTI.

Mahmúd Abbász szóvivője, Nabíl Abu Rudeina szerint az elnök figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy ennek a lépésnek "veszélyes következményei" lesznek.

A palesztin elnöki hivatal közleményéből nem derül ki világosan, hogy Trump azt közölte Abbásszal, hogy azonnali hatállyal költöztetni akarja a nagykövetséget, vagy újabb szándéknyilatkozatról van szó. A korábbi elnököknél is napirenden szerepelt a nagykövetség mozgatása, azonban mindig találtak kibúvót, amire hivatkozva ezt elhalaszthatták, leginkább a közel-keleti béke felborítása volt.
Ez a lépés azonban veszélyes lehet a térségben szolgáló amerikai diplomaták és katonák számára is, amit úgy tűnik nem nagyon mérlegel az amerikai elnök.

Mahmúd Abbász "megismételte határozott álláspontunkat, hogy a határozatoknak, a nemzetközi jognak és az arab békére vonatkozó kezdeményezésnek megfelelően nem létezhet palesztin állam Kelet-Jeruzsálem mint főváros nélkül. Egy ilyen döntésnek veszélyes következményei lesznek a békefolyamatra, valamint a térség és a világ békéjére, biztonságára és stabilitására" - olvasható a hivatalos közleményben.

A szerdai bejelentés előtti hangulatkeltésre többen is reagáltak:

Mahmúd Abbászon kívül több közel-keleti vezetővel - így Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Abdullah jordániai királlyal is tárgyal kedden Donald Trump amerikai elnök -  nyilatkozta Sarah Sanders fehér házi szóvivő.         
Egy magas rangú amerikai kormányzati vezető szerint Trump várhatóan szerdán ismét elhalasztja a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, de hangsúlyozni fogja, hogy ez a szándéka. A Reuters brit hírügynökség által idézett, nevének elhallgatását kérő illetékes szerint várható, hogy Trump bejelenti: az Egyesült Államok el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Ha ez megtörténik, Izrael 1948-as alapítsa óta az első lenne, aki ezt megteszi. 

Az Egyesült Államok, a Palesztin Hatóság, Szaúd-Arábia, Törökország és az Arab Liga után kedden Haider el-Abádi iraki kormányfő is közölte, hogy kormánya ellenzi az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe történő költöztetését, és figyelmeztetett egy ilyen döntés várható következményeire.

Eközben Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere üdvözölte Trump döntését. Keddi nyilatkozata szerint "két percbe telik" az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetése. Mind mondta, az Egyesült Államoknak csak át kell minősíteniük a városban lévő egyik ingatlanukat, mint például a Nyugat-Jeruzsálemben álló konzulátust. "Csak le kell venni a konzulátus címerét, és fel kell rakni a nagykövetségét, ezt két amerikai tengerészgyalogos két perc alatt elvégezheti, és helyet kell teremteni David Friedman nagykövetnek, ahol leülhet" - mondta Barkat az izraeli közszolgálati rádiónak. 

A nemzetközi közösség  nem ismerte el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, mint ahogyan nem ismeri el Kelet-Jeruzsálem izraeli annektálását sem. Mivel Tel-Avivot ismerik el Izrael fővárosának, a külföldi nagykövetségek is ebben a tengerparti nagyvárosban vannak.

Izrael szerint az "örök és egységes" Jeruzsálem lenne a zsidó állam fővárosa, míg a palesztinok álláspontja szerint Kelet-Jeruzsálemben kell lennie a leendő palesztin állam fővárosának. 

Rovatok