Index Vakbarát Hírportál

Hamász: Trump megnyitotta a pokol kapuját

2017. december 6., szerda 20:26

Netanjahu szerint történelmi jelentőségű Trump bejelentése Jeruzsálem elismeréséről, a PFSZ szerint lerombolta a kétállami megállapodást. A franciák és a törökök is elítélik. Nemzetközi reakciók a bejelentésre.

Netanjahu: A többi ország is kövesse

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint történelmi jelentőségű Donald Trump szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának és az amerikai nagykövetség Tel-Avivból történő áthelyezéséről - hangsúlyozta  egy előre rögzített videóüzenetében Netanjahu. Azt mondta, ez fontos lépés a béke irányába. "Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosának a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is tartalmaznia kell" - mondta. A zsidó állam miniszterelnöke egyben sürgette a többi országot is, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját, és helyezzék át diplomáciai képviseleteiket Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Naftali Bennett, a diaszpóra ügyeinek minisztere első reagálásában köszönetet mondott Trumpnak, és úgy fogalmazott, ragyogó nap ez a mai a zsidók számára - írja az MTI. 

PFSZ: Lerombolta a kétállami megoldást

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump döntése lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami megoldását. A Hamász palesztin iszlamista szervezet szerint Trump az amerikai érdekekért "megnyitotta a pokol kapuját".

Az EU komolyan aggódik

Az Európai Unió komolyan aggódik a döntés várható, a békére vonatkozó következményei miatt - jelentette ki szerdán Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Mogherini hangsúlyozta, hogy az EU álláspontja nem változik, tiszteletben tartják a nemzetközi megállapodásokat, beleértve a diplomáciai képviseleteik elhelyezkedését is. Az Európai Unió elkötelezett a kétállami megoldáson alapuló békés rendezés mellett, mert ez az egyetlen lehetőség, amely szavatolja a békét és a biztonságot mind a palesztinok, mind az izraeliek számára - húzta alá Mogherini.

Moszkva: Trump a tűzzel játszik

Donald Trump a tűzzel játszik - jelentette ki szerdán Leonyid Szluckij, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke, hangsúlyozva, hogy a lépés ellentétes a közel-keleti rendezés amúgy is törékeny koncepciójával és ismét robbanáshoz vezethet a palesztin-izraeli konfliktusban. "Ez a tűzzel való valós játék, a szó szoros értelmében" - fogalmazott Szluckij, emlékeztetve rá, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosává nyilvánítását korábban három amerikai elnök is elhalasztotta. "Washington gyakorlatilag semmibe veszi a palesztinok és a nemzetközi közösség véleményét, beleértve a saját szövetségeseiét" - mondta.

London nem költözteti a nagykövetségét

Theresa May brit miniszterelnök közlése szerint a döntés nem használ a térségbeli békekilátásoknak, és a brit kormány nem tervezi Nagy-Britannia izraeli nagykövetségének áthelyezést Tel-Avivból. "Régóta vallott álláspontunk Jeruzsálem státuszával kapcsolatban egyértelmű: e státuszt az izraeliek és a palesztinok közötti tárgyalásos megállapodással kell rendezni, és Jeruzsálemnek végső soron az izraeli és a palesztin állam közös fővárosává kell válnia" - áll Theresa May nyilatkozatában.

Ankara elítéli

Törökország aggodalommal fogadja és elítéli Trump bejelentését. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Trump lépését felelőtlennek minősítette - írja az MTI.  Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Franciaország nem támogatja

Franciaország nem támogatja Trump "sajnálatos" és "egyoldalúan" hozott döntését.  A francia államfő - más országok vezetőit ismételve - leszögezte: Jeruzsálem státuszát az izraelieknek és palesztinoknak kell tárgyalások útján meghatározniuk. Macron emellett minden érintett felett nyugalomra intett, hangsúlyozta az erőszak elkerülésének fontosságát.

Németország palesztin államot szeretne

Nem támogatja a német kormány Donald Trump döntését - tudatta szerdán szóvivője útján Angela Merkel német kancellár, "mert Jeruzsálem státuszát egy kétállami megoldás keretében kell rendezni". A mindenkori német kormány azt az álláspontot képviseli, hogy a két nép közti konfliktus rendezésének lehetséges módozatai közül a békét és a biztonságot csak azzal lehet garantálni, ha Izrael mellett egy önálló palesztin államot is létrehoznak.

Az olaszok aggódnak

Olaszország aggódik az esetleges következmények miatt - kommentálta Angelino Alfano olasz külügyminiszter a nagykövetség áthelyezését. Hozzátette, hogy Róma továbbra is Tel-Avivban állomásoztatja izraeli nagykövetségét. Az olasz diplomácia vezetője a térség vezetőit felelősségteljes magatartásra szólította fel, Alfano szerint incidensek és erőszakos cselekmények senkinek sem lennének hasznára.

Egyiptom elutasítja

Egyiptom elutasítja az USA döntését - közölte a kairói külügyminisztérium. A minisztérium állásfoglalása szerint az, hogy Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, nem változtat a város nemzetközileg elismert jogi státuszán.

Az ENSZ-főtitkár szerint nincsen alternatíva

António Guterres ENSZ-főtitkár leszögezte: csakis az Izrael és palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokon lehet határozni Jeruzsálem státuszáról . "Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy támogassam az izraeli és palesztin vezetőket annak érdekében, hogy visszatérjenek az érdemi tárgyalásokhoz" - mondta Guterres.

Jordánia jogilag érvénytelennek tekinti

Mohamed Múmeni jordániai kormányszóvivő szerint "Az Egyesült Államok elnökének döntése arról, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezi az amerikai nagykövetséget a városba, sérti a nemzetközi jogot és az ENSZ alapokmányát", és hozzátette, hogy Trump döntése jogilag érvénytelen és csak megszilárdítja Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállását.

Irán szerint Trump háborút akar kirobbantani

Haszan Róháni iráni elnök illegálisnak nevezte az amerikai nagykövetség áthelyezését, amely szerinte a Közel-Kelet további destabilizálásával jár. Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője sürgette a muszlim világot, egységesen álljanak ki az Egyesült Államok "összeesküvése" ellen. Az ajatolláh szerint az Egyesült Államok megpróbálja megingatni a térségbeli helyzetet és háborút akar kirobbantani Izrael biztonságának védelmében.

Libanon globálisan is veszélyes döntésnek ítéli

Trump döntése veszélyes, és veszélyezteti az Egyesült Államoknak, mint a térségbeli békefolyamat egyik közvetítőjének a hitelességét - jelentette ki szerdán Michel Aun libanoni elnök. Az államfő közleménye szerint az amerikai elnök döntése évtizedekkel visszavetette a békefolyamatot, és a térségbeli, vagy talán a globális stabilitást is veszélyezteti.

Reagált a Mazsihisz is

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége reménykedik abban, hogy Jeruzsálem minden közösség számára a vallási béke fővárosává válik. Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Frölich Róbert országos főrabbi által aláírt állásfoglalásban arra hívták fel a figyelmet, hogy a két szentély pusztulása óta eltelt évezredek alatt szüntelenül fohászkodtak Jeruzsálemért, és ez így lesz azután is. Emlékeztettek, hogy amikor idén júniusban Benjámin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök látogatást tett a Dohány utcai zsinagógában, kifejezték azon óhajukat, hogy Magyarország ismerje el Izrael fővárosaként a három monoteista világvallásnak otthont adó Jeruzsálemet.

Rovatok