Index Vakbarát Hírportál

Hét magyar egyetem fért fel a világ legjobbjai közé

2017. december 7., csütörtök 09:38 | aznap frissítve

A Times Higher Education 2018-as rangsora alapján a világ két legjobb egyeteme Angliában található, azaz 14 év után most először nincs amerikai intézmény a top2-ben. A világ legjobb egyeteme az Oxford, a második pedig a Cambridge.

A 3-7. helyen amerikai egyetemek vannak (California, Stanford, Massachusetts, Harvard Princeton), a Chicagói egyetem a 9. helyen áll.

A Top 10-be még két európai egyetem került: az Imperial College London és a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH) 

A világ legjobb 1000 felsőoktatási intézményének listájára hét magyar egyetem is felfért, bár elég tág intervallumban:

teljes lista itt tekinthető meg.

A lista készítői 11 képzési területre lebontva is vizsgálták az egyetemek kiválóságát. A Semmelweis Egyetem az élettudományokban és az orvos-egészségtudományi kategóriákban is a 301-400. hely között szerepel. Az orvos-egészségtudományi területen a hazai társegyetemek közül a Pécsi Tudományegyetem került a Semmelweis mellé a 301-400. helyre, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem pedig a 401-500. helyre. Az élettudományok képzésterületi rangsorán szintén a 301-400. helyen végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem. 

A világrangsor készítői a képzésterületek vizsgálata során – az összegyetemi rangsorhoz hasonlóan – öt terület mutatói alapján mérik az intézményeket, ezek az oktatási környezet, kutatás, idézettség, ipari bevételek és nemzetközi orientáció. A THE idén összesen 11 képzésterületben rangsorolta a világ legjobb egyetemeit, a korábbi 100-as listák mellett ezúttal top 200-as, valamint top 500-as rangsorokat is készítettek.

Rovatok