Index Vakbarát Hírportál

A magyar követség is hamarosan Jeruzsálembe költözhet

2017. december 7., csütörtök 12:11 | aznap frissítve

Több állam is követheti az Egyesült Államokat Jeruzsálem izraeli fővárosként való elismerésében, köztük Magyarország is – írta csütörtökön a Times of Israel. Sőt, az izraeli lap értesülései szerint az Orbán-kabinet máris tett egy nagy szívességet a hozzá ideológiailag és módszereiben is közel álló Netanjahu-kormánynak, amikor

szerdán megvétózott egy olyan közös uniós nyilatkozatot, mely elítélte volna Donald Trump döntését.

Frissítés: Brüsszeli értesülések szerint a magyar kormány csak az EU reakciójának szóhasználatán tudott finomítani; hasonló húzásra pedig már korábbi, Izraellel kapcsolatos állásfoglalások esetében is sor került.

Ahogy arról szerdán írtunk, Donald Trump bejelentette, hogy az izraeli nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik, és elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Ez az évtizedek óta a levegőben lógó döntés egy ellentmondásos helyzet egyoldalú feloldásaként értékelhető. Ugyanis egyfelől Trump döntése a tényleges helyzet elismerése, hiszen a város ötven éve teljes mértékben izraeli ellenőrzés alatt van, és az izraeli kormányszervek – a védelmi minisztérium kivételével – mind Jeruzsálemben találhatók. Másfelől azonban a város palesztinok által lakott keleti felének bekebelezése – a város demográfiai összetételére irányuló tudatos törekvésekről nem is beszélve – sérti a nemzetközi jogot, ráadásul Kelet-Jeruzsálemet a Palesztin Hatóság is saját fővárosának tartja.

A Times of Israel szerint Csehország máris beállt Trump mögé, és deklarálta, hogy Izrael fővárosaként ismeri el Jeruzsálem nyugati részét, és a Fülöp-szigetekkel együtt várhatóan csütörtökön jelentik be, hogy átköltöztetik a tel-avivi nagykövetséget.

Izrael arra számít, hogy hamarosan a magyar nagykövetség is költözni fog.

Orbánnak írt levelet Köves Slomó

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) közleményben üdvözölte Trump bejelentését. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija Orbán Viktor miniszterelnök küldött levelében azt írta, hogy szerinte Magyarországnak is komoly lehetőséget jelentene az amerikai döntés támogatása. (atv.hu)

A zsidó állam diplomatái azonban aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a cseh mintára sok ország csak Jeruzsálem nyugati részét fogja elismerni Izrael fővárosának, és ez fontos különbséget jelent az izraeli alaptörvényben szereplő „egységes és oszthatatlan főváros” koncepciójához képest.

Idén májusban Szijjártó Péter a mostani értesülést publikáló Times of Israelnek azt válaszolta a magyar nagykövetség esetleges Jeruzsálembe költöztetését firtató kérdésre, hogy

sportban és a politikában nincs értelme a 'mi lenne, ha' kezdetű mondatoknak.

A Times of Israel állításaival kapcsolatban megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, amint válaszolnak, megírjuk.

(Borítókép: Amerikai és zsidó zászlók a jeruzsálemi községházán 2017. december 7-én. Fotó: REUTERS/Ammar Awad)

Rovatok