Index Vakbarát Hírportál

Halottja is van a palesztin harag napjának

2017. december 8., péntek 16:43

Egy tüntető meghalt pénteken a palesztin szervezetek által meghirdetett harag napján, amelyen az ellen tiltakoznak, hogy Donald Trump Izrael fővárosaként elismerte Jeruzsálemet – írta a CNN. Az izraeli erőkkel folytatott összecsapásoknak palesztin források szerint kétszáz sérültje van.

Az izraeli források szerint a rendfenntartók könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a tüntetők ellen, elsősorban a Gáza-övezet és Izrael határán – itt halt meg a harmincéves palesztin is –, de nagyobb tüntetések vannak a Sziklamecsetnél a jeruzsálemi Templom-hegy körül, és a Palesztin Hatóság több városában Ciszjordánia-szerte, Ramallahban, Hebronban, Nabluszban is. Az izraeli oldal szerint összesen háromezren, a palesztinok szerint több tízezren vesznek részt a tüntetéseken.

A hatóságok nem vezettek be biztonsági korlátozásokat, a Sziklamecset elvileg szabadon megközelíthető a muszlimok pénteki imája idejére, de a rendőrségi készültséget megerősítették Kelet-Jeruzsálemben – írta a BBC.

A péntek első fele viszonylag nyugodtan telt, déltől azonban már megkezdődtek az összecsapások. 

Trump döntését a nyugati világ is kifogásolta, az iszlám világban pedig több helyen a Hamasz által meghirdetett Harag napjával egy időben tüntetéseket tartottak, Malajziában, Indonéziában, Bangladesben, Pakisztánban, az indiai Kasmírban, Törökországban és több közel-keleti országban.

Kuala Lumpurban ötezer tüntető gyűlt össze az amerikai nagykövetség előtt. Malajzia miniszterelnöke twitteres üzenetben támogatta a tiltakozást, „a jeruzsálemi testvérekért” imádkozva. Trump döntése összehozta a síita és a szunnita országokat is, Irán is elítélte Washington lépését. Az Iszlám Forradalmi Gárda kiállt a pénteki tüntetések mellett.

Pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsa vitatja meg New Yorkban Trump döntését.

Rovatok