Index Vakbarát Hírportál

Irak bejelentette az Iszlám Állam elleni háború végét

2017. december 9., szombat 13:06

Az iraki miniszterelnök, Haider al-Abádi szombaton bejelentette az Iszlám Állam ellen folytatott, három éve húzódó háború végét, írja az MTI.

"A hadseregünk teljesen ellenőrzi az iraki és szíriai határt, ezért bejelentem az Iszlám Állam elleni háború végét" – mondta a kormányfő.

A miniszterelnök egy konferencián közölte, hogy Irakot teljesen felszabadították a dzsihadista szervezet uralma alól. Ezzel egy időben hasonló tartalmú közleményt adott ki az iraki hadsereg is.

Az iraki média röviddel a bejelentés előtt közölte, hogy a kormányerők teljes ellenőrzésük alá vonták az iraki-szíriai határ térségét, miután kifüstölték onnan az Iszlám Állam fegyvereseit.

Az iraki hadsereg november 23-án jelentette be, hogy megindította az utolsó offenzíváját az Iszlám Állam sivatagban bujkáló tagjai ellen, illetve az általuk birtokolt területek visszaszerzésére Szaladdin, Ninive és Anbár tartományban.

Csütörtökön az orosz hadsereg jelentette be, hogy elérték a céljukat, a légierő soha nem látott mértékű bevetésével legyőzték az Iszlám Államot Szíriában. A terrorszervezet ugyan a végóráit éli, a konfliktus még hosszú időn át elhúzódhat, az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

Rovatok