Index Vakbarát Hírportál

Szükségállapotot rendeltek el a kaliforniai erdőtűz miatt

2017. december 9., szombat 08:05 | aznap frissítve

Szükségállapotot rendelt el Kaliforniában pénteken Donald Trump amerikai elnök azután, hogy az állam déli részén a bozót- és erdőtüzek több, Los Angeles környéki hegyet is elértek, írja az MTI. A döntést Jerry Brown kaliforniai kormányzó levélben kérte az elnöktől.

A rendelet lehetővé teszi, hogy szövetségi forrásokból nyújtsanak segítséget Kalifornia államnak és a helyi erőknek. A szövetségi rendkívüli segélyalapokból jut Los Angelesnek, Riverside, San Diego és Ventura megyének, ahol már nagyon súlyos helyzet alakult ki.

A kiszámíthatatlan széljárás miatt keletkezett erdőtüzek több ezer hektárnyi területen pusztítottak, 439 épület megsemmisült néhány nap alatt. A legnagyobb bozóttüzek Los Angelestől északra vannak, de nyugatra is terjednek, Santa Barbara megye irányába.

Csupán San Diego megyében több ezer tűzoltót, hét repülőgépet, 15 helikoptert, katonákat vetettek be. San Diego városától 80 kilométerre északra mintegy 1160 hektárnyi területen ég az erdő, a lángok 85 építményt semmisítettek meg. Hat ember, köztük két tűzoltó égési sérüléseket szenvedett.

Később előkerült a kaliforniai erdőtűz első halálos áldozata: a 70 éves, Santa Paulában élő nő, Virginia Pesola, holttestét egy autóban találták meg, a hatóságok gyanúja szerint az evakuálások során veszthette életét, írja a CNN.

Az év első felében a bozóttüzek Kalifornia északi részén tomboltak, akkor több milliárd dollárnyi kár keletkezett.

(Borítókép: Oaji, Kalifornia 2017. december 7-én. Fotó: Justin Sullivan/Getty Images/AFP)

 

Rovatok