Index Vakbarát Hírportál

Az állampolgárokkal fizettetik ki az elnökválasztást, ami nem tudni, mennyibe kerül

2017. december 11., hétfő 20:13

Burundi saját állampolgáraival tervezi kifizettetni a 2020-as elnökválasztás szervezési költségeit - közölte a nagy tervet Pascal Barandagiye belügyminiszter hétfőn.

Na de hogy nézne ki ez az egész? 

Egyrészt úgy, hogy a kormány a köztisztviselők fizetésének egy részét levonja, hogy az összeget a választás költségeire fordítsa.

De közvetlenül az ország az állampolgáraitól is adományokat fog gyűjteni. 

Minden háztartástól körülbelül 2000 burundi frankot (304 forintot) terveznek begyűjteni évente. Mindezt úgy, hogy a világbank adatai szerint Burundiban az egy főre jutó GDP 280 dollár (valamivel több mint 74 ezer forint) volt 2016-ban, a lakosság közel 65 százaléka pedig a szegénységi küszöb alatt él, azaz napi 1,90 dollárból (507 forintból) vagy kevesebből tengődik. 

De a legjobb az egészben: a burundi belügyminiszter közölte,

egyelőre nem ismertek az elnökválasztás költségei, de amint összegyűlik a szükséges összeg, az adománygyűjtésnek is véget vet a kormány.

Az adományokat amúgy önkéntesen várják a lakosságtól, és nem szeretnék, ha fejadóként tekintenének a pénzgyűjtésre. 

Az afrikai országban politikai válság van 2015 óta, miután Pierre Nkurunziza elnök bejelentette: harmadszor is pályázik az államfői tisztségre. Az ellenzék szerint ez alkotmányellenes volt, és megsértette a polgárháborút 2005-ben lezáró békemegállapodás rendelkezéseit. Nkurunzizát újraválasztották, de több ellenzéki csoport fegyvert fogott ellene. Ennek következménye az lett, hogy legalább 700 ember meghalt, 400 ezren a környező országokba menekültek. 

(MTI)

Rovatok