Index Vakbarát Hírportál

Kizárnák az ellenzéket a venezuelai elnökválasztásról

2017. december 11., hétfő 05:19

Kizárják a legfontosabb venezuelai ellenzéki erőket a jövő évi elnökválasztásról a dél-amerikai ország államfőjének vasárnapi bejelentése szerint. Nicolás Maduro azzal indokolta a döntést, hogy a Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) pártszövetség bojkottálta a vasárnapi helyhatósági voksolást, amelyen 335 polgármesterét választották meg.

A Maduro vezette Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) győzelme ezzel szinte borítékolható a vasárnapi szavazáson. Néhány kisebb ellenzéki párt ugyan igyekezett elejét venni a PSUV földcsuszamlásszerű győzelmének, de a részvétel olyan alacsony volt, hogy számos szavazóhelyiség üresen állt.

Minden egyes párt, amely ma távolmaradt és bojkottra szólított fel, nem vehet részt a 2018-as elnökválasztáson

- mondta Maduro a nemzetközi közösség által el nem ismert, szinte kizárólag az elnök híveiből álló, alkotmányozó nemzetgyűlés egyik szabályozására hivatkozva.

Maduro egyben bejelentette indulását a jövő évi államfőválasztáson.

Azt is megígérte, hogy két éven belül népszavazást tartanak a dél-amerikai ország új alkotmányáról - írta internetes felületén a Correo del Orinioco című lap.

Az alkotmányozó gyűlés elvileg minden hatalmi intézmény felett áll, beleértve az elnököt is, s feladata az lenne, hogy új alkotmányt dolgozzon ki a néhai Hugo Chávez hivatali idején, 1999-ben elfogadott alkotmány helyett.

A latin-amerikai ország történetének legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. Áprilistól hónapokon át folyamatosak voltak az utcai tüntetések, és a hatóságokkal vívott összetűzésekben legalább 125-en vesztették életüket.

Rovatok