Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az amerikai katona, aki negyven évig volt észak-koreai fogoly

2017. december 12., kedd 10:44

77 éves korában meghalt Charles Jenkins, aki 24 évesen katonai szolgálat teljesítése közben megivott tíz sört, majd átszökött Észak-Koreába, és negyven évig ott raboskodott, írja a CNN.

1965-ben Dél-Koreában állomásozott az amerikai hadsereggel, amikor elszökött az egységétől, mert attól tartott, hogy a vietnami háborúba küldik harcolni. Egyszerűen átsétált a Dél- és Észak-Koreát elválasztó, DMZ-nek nevezett demilitarizált zónán, mert azt remélte, menedékjogot kap majd az északi országban, és fogolycsere keretében visszajuthat az Egyesült Államokba. A terve egyáltalán nem jött be, negyven éven át volt fogoly.

Később a férfi azt állította, hogy nagyon megbánta tettét, és az alkoholos befolyásoltságra fogta, hogy átsétált a diktatórikus Észak-Korába. Csak 2004-ben engedték el, a kétezres években harminc napot börtönben töltött dezertőrként az Egyesült Államokban.

A negyven év alatt, amit a katonai diktatúrában töltött, angolt tanított, és propagandafilmekben gonosz nyugati szereplőket játszott. Ott ismerte meg japán feleségét is, akivel két lányuk született.

Charles Jenkins szívelégtelenségben halt meg.

Rovatok