Index Vakbarát Hírportál

A palesztinok rakétázták Izraelt, válaszul Izrael bombázott

2017. december 14., csütörtök 13:03

Izrael csütörtökön bombázta a Hamász gázai bázisait, írta a BBC. Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint fegyverraktárakra és kiképzőközpontokra mértek csapást. A bombázás órákkal azután történt, hogy Gázából szerda éjjel négy rakétát lőttek ki Izrael irányába.

A Hamász 13 darab, helikopterekről kilőtt rakétáról adott hírt, amelyek a szervezet létesítményei mellett lakóházakat is megrongáltak. Sérültekről nem érkeztek hírek.

A Gázából kilőtt négy rakétából egy nem ért el izraeli területre, egy pedig egy mezőn csapódott be. Két rakétát lelőttek. A támadásban egy ember a lábán sérült meg, miközben fedezékbe rohant, ketten sokkos állapotba kerültek.

Később az izraeli hadsereg biztonsági okokra hivatkozva lezárt két határátkelőhelyet is. Arról nem volt szó, hogy az áruszállításra és gyalogosközlekedésre használt átkelők meddig lesznek zárva.

Trump bejelentése volt a szikra

A feszültség azt követően újult ki a palesztinok és Izrael közt, hogy Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Izrael az ország fővárosaként tekint Jeruzsálemre, a palesztinok pedig jövőbeni államuk fővárosának tartják az elfoglalt Kelet-Jeruzsálemet.

A bejelentés óta két palesztin tüntető halt meg, amikor Gázában összecsaptak a rendőrökkel, két palesztin fegyveres pedig a légicsapásokban vesztette életét.

Rovatok