Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan érkezik 10 ezer menekült Európába

2017. december 24., vasárnap 11:15

A Líbiával kialakított humanitárius folyosókon keresztül 10 ezer menekült érkezik Európába jövőre - nyilatkozta Marco Minniti olasz belügyminiszter a La Repubblicának.

Az olasz belügyminiszter elmondta: a líbiai táborokban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) választja majd ki azokat, akik a nemzetközi jog szerint menekültnek számítanak. Ők nem menedékkérőként, hanem menekültként érkezhetnek meg Európába.

A humanitárius folyosók már a héten megnyíltak. Az ENSZ pénteken 110 nőt és gyereket szállított Olaszországba Líbiából, és szó volt arról, hogy hamarosan újabb 50 menekült szállhat fel a szervezet repülőgépére, írta a Reuters.

A menekülteket a líbiai kormány zárt táboraiból szállítják Európába. Jelentések láttak ugyanis napvilágot a létesítményekben uralkodó embertelen állapotokról. Ezekben a táborokban 18 ezer ember raboskodik, akik közül jövőre 10 ezret evakuálnának Európába.

Az olasz belügyminiszter elmondta, hogy így Európa déli partjain véget érhet a migránsokkal teli csónakok érkezése Líbiából. A veszélyes tengeri átkelést humanitárius folyosók váltják fel, és a menekültek csoportjait repülőgépekkel viszik majd a befogadó európai országokba.

Líbiában a becslések szerint akár 700 ezer migráns is élhet, akik Afrika különböző országaiból menekültek a Földközi-tenger partján fekvő országba. Közülük tízezreket tartanak fogva embercsempészek. Líbia állapotaira jellemző, hogy a közelmúltban rabszolgapiacokat is lefilmeztek.

Deportálnak és támogatnak

Eközben 30 ezer embert sikerült önkéntes alapon a líbiai migránstáborokból a hazájukba visszavinni, többnyire a közép-afrikai országokba, mivel nem számítottak menekültnek.

A tavaly decemberben kinevezett olasz belügyminiszter egyéves munkája legnagyobb eredményének nevezte a Líbiából induló migrációs áradat megfékezését és a humanitárius folyosók kialakítását. Idén, december 20-áig mintegy 119 ezren érkeztek a dél-olaszországi partokra, a 2016 ugyanezen időszakában mért több mint 179 ezerhez képest.

Mindez annak a megállapodásnak köszönhető, amelyben az EU anyagi támogatást és kiképzést biztosított Líbia egyik kormányának, hogy megállítsák a menekülteket. Marco Minniti bejelentette, hogy az olasz kormány januárban újabb pénzügyi csomaggal segíti az embercsempészet útvonalán található líbiai városokat.

A támogatást sok kritika érte, mivel a hatóságok brutálisan léptek fel a tengeren elfogott menekültekkel szemben, a visszaszállítottakat pedig embertelen körülmények közt tartották.

A mostani géppel érkező nők közül több olyan is volt, aki a táborban, orvosi segítség nélkül szülte meg gyerekét.

Ami a menedékkérők áthelyezését illeti Olaszországból más EU-tagállamokba, a korábban tervezett mintegy 40 ezerhez képest az utóbbi két évben 11 ezer menedékkérőt sikerült áthelyezni. Különböző források szerint a legtöbbjüket Németország, Norvégia és Svájc fogadta be.

Rovatok