Index Vakbarát Hírportál

Kijátssza Kína az Észak-Korea elleni szankciókat?

2017. december 27., szerda 10:36

A nemzetközi szankciókat kijátszva ad el Kína olajat Észak-Koreának – állítja amerikai műholdfelvételekre hivatkozva a dél-koreai sajtó.

A Csoszun Ilbó szerint még októberben volt látható az amerikai műholdak képein, hogy harminc kínai tankerekből észak-koreai tankerekbe juttatják át az olajat a Sárga-tengeren, inkább Kínához, mint Koreai-félszigethez közelebb. A képek alapján az egyik észak-koreai hajó név szerint beazonosítható. Novemberben az Egyesült Államok a képek alapján hat további észak-koreai szállítmányozási céget vont további szankciók alá.

Észak-Koreával szemben még szeptemberben fogadott el az ENSZ szankciókat. A Biztonsági Tanácsban ezt nem vétózta meg Kína sem. Ugyanakkor A múlt hónapban Peking már kifogást emelt az újabb amerikai szankciókkal szemben, mondván, a cél egyszerűen a Kína és Észak-Korea közötti kereskedelmi kapcsolatok ellehetetlenítése lett.

Karácsony előtt az ENSZ tovább szigorította szankcióit a zárt kommunista diktatúrában élő országgal szemben – Kína ezt sem akadályozta meg vétójogával –, mert folytatja korábban megtiltott nukleáris programját, és nem állt le a tömegpusztító fegyverek célba juttatását lehetővé tevő rakéták teszteléséről sem.

Kína saját hivatalos adatai szerint az ENSZ-szankcióknál is szigorúbban bánt Észak-Koreával: novemberben egyáltalán nem szállított az országba olajat. Mivel a műholdfelvételek szeptemberiek, azok ezt az állítást nem cáfolják.

Rovatok