Index Vakbarát Hírportál

Komolyabb incidens nélkül köszöntött be az újév Európába

2018. január 1., hétfő 08:26

Berlin, Köln, München

A német főváros egyik jelképének számító Brandenburgi kapunál egyes jelentések szerint tíz- mások alapján százezrek ünnepeltek a hagyományosan legnagyobbnak számító szilveszteri mulatságon. Jelentős ünnepi rendezvények voltak Hamburgban, Kölnben és Münchenben is, mindenütt szigorú biztonsági intézkedések közepette, hogy megelőzzék a korábbi években előfordult szexuális erőszakcselekményeket, tolvajlást és rablásokat.

Így is történtek elszigetelt szexuális molesztálások, közölte hétfő hajnalban a német főváros rendőrsége, a gyanúsítottakat mind előállították. A molesztálási esetek pontos számát a rendőrség egyik szóvivője egyelőre nem tudta megmondani. A német fővárosban idén első ízben létesítettek úgynevezett biztonsági zónát az ünnepi eseményeken szexuális zaklatást elszenvedő nők számára. A zónában a német vöröskereszt válsághelyzetekre kiképzett segítői várták az esetleges áldozatokat.

Bécs, Innsbruck

Az éjfélig érkezett jelentések szerint nyugalomban zajlottak a szilveszteri rendezvények Bécsben is, az osztrák főváros központi terein, a Prater parkjában, valamint a seestadti Apsern tónál tartott zenei és szórakoztató programon, ahol mintegy százezren élvezték a szabadtéri koncerteket. "Egyelőre minden nyugalomban, a terveknek megfelelően zajlik. Semmilyen incidens nem történt" - közölte egy rendőrségi szóvivő az APA osztrák hírügynökséggel.

Innsbruckból ugyanakkor azt jelentette az osztrák rendőrség, hogy szilveszter délutánján 6300, tiltott kategóriájú tűzijáték-petárdát vontak ki a forgalomból. A rendőrség egy 32 éves osztrák férfi miatt lépett akcióba, aki járókelők, köztük kisgyermekek közvetlen közelében gyújtotta be a petárdákat. Így bukkantak rá egy ipari telepen a nagy mennyiségű tiltott robbanószerre.

Párizs

A párizsiak a Diadalívnél tartott tűzijátékkal fogadták az újévet, a Champs-Élysée sugárúton ünneplők százezrei fordultak meg. Az elmúlt két év több súlyos terrortámadását követően a hatóságok mindent megtettek, hogy nyugalomban teljen a szilveszter. A karácsonyi és szilveszteri biztonsági intézkedésekben Franciaország szerte közel százezer katonát és rendőrt mozgósítottak. A Champs-Élysée-re érkezők táskáit alaposan átvizsgálták, és a sugárút mentén mindenütt akadályokat telepítettek, hogy megakadályozzanak minden esetleges autós támadást.

London, Edinburgh

Fokozott biztonsági intézkedések közepette, nagyszabású szabadtéri rendezvényekkel és százezres tömeggel köszöntötte az újévet Nagy-Britannia. Londonban a becslések szerint 250 ezren nézték a Temze partján és más helyszínekről a tizenkét perces, igen látványos tűzijátékot, amely a parlament világhírű toronyórája, a Big Ben éjfélt jelző harangjátékára kezdődött. A Big Ben és az otthonául szolgáló Erzsébet-torony jelenleg évekig tartó felújítás alatt áll, és hétköznapokon nem hallható a toronyóra ugyancsak világszerte ismert harangjátéka, de az év végi ünnepi időszakra visszakapcsolták a szerkezetet.

A tízezer tűzijáték-rakétát hagyományos módon a parlamenttel szemközti 135 méter magas óriáskerékről, a London Eye-ról és a Temzén horgonyzó uszályokról lőtték fel. A Temze partján kijelölt és biztonsági kerítésekkel elkerített szakaszokra - immár negyedik éve - csak előzetesen megváltott jegyekkel lehetett bemenni. Ezekből százezret adtak el, és a tűzijátékra érkezőket a beléptető kapuknál biztonsági ellenőrzésnek is alávetették. London belvárosi térségeit már vasárnap kora délutántól elkezdték lezárni a közúti közlekedés elől.

Nick Aldworth, az újévi rendezvények biztosítását ellátó rendőrségi ügyosztály szóvivője előzetesen közölte: az idei terrortámadások nyomán a Scotland Yard fejlesztette és felülvizsgálta a biztosítási terveket, nyílt és fedett műveletek elegyét alkalmazva a kiemelt helyszíneken. Aldworth hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem volt olyan konkrét fenyegetés, amely az óévbúcsúztató rendezvények ellen irányult volna. A rendőrség acél- és betonakadályokat telepített a Temze belvárosi partszakaszára és számos más olyan helyszínre is, ahol nagy tömeg gyűlt össze a londoni újévköszöntő rendezvényekre. Ezeket az akadályokat úgy tervezték, hogy teherautóval se lehessen áttörni rajtuk.

A skót fővárosban, Edinburghban becslések szerint 150 ezren vettek részt a világhírű újévköszöntő utcabálon, a Hogmanay-n. Az immáron háromnapos utcabálsorozattá bővült rendezvény globális eseménynek számít, amelyre minden évben több tucatnyi országból turisták ezrei érkeznek. Az idei Hogmanay megrendezése szinte az utolsó pillanatig kétséges volt, mivel Skóciára éppen az óév utolsó napján tört rá a Dylan névre keresztelt atlanti vihar, amelyet óránként 100-120 kilométeres sebességű orkán és szakadó eső kísért. Az időjárás azonban az esti órákra szelídült, és a hatóságok végül nem fújták le a nagyszabású rendezvényt.

Rovatok