Index Vakbarát Hírportál

Trump Twitteren fenyítette be a palesztinokat

2018. január 3., szerda 10:59 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter-bejegyzésben vetette fel annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Államok megvonja a palesztinoknak fizetett támogatásokat.

"Évente több száz millió dollárt fizetünk a a palesztinoknak, amiért cserébe se elismerést, sem tisztelet nem kapunk. Még a hosszú ideje esedékes izraeli békéről sem hajlandóak tárgyalni.  A megállapodás legkeményebb részét, Jeruzsálem ügyét ráadásul már el is vetettük, amiért Izraelnek többet kellett volna fizetnie. Azok után, hogy az palesztinok nem hajlandóak többé a békéről tárgyalni, miért fizessük nekik a jövőben ezeket a hatalmas összegeket?" - olvasható a bejegyzésben.

Ezzel Trump ellentmondásba került egy korábbi nyilatkozatával, amiben világossá tette, hogy azzal, hogy Jeruzsálemet ismerik el Izrael fővárosának és oda is mozgatják az amerikai nagykövetséget, nem lesz hatása Jeruzsálem sorsára a béketárgyalásokon belül. A CNN-nek nem válaszolt a Fehér Ház az ezzel kapcsolatban megküldött kérdésre.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint a bejegyzéssel Trump azt szeretné elősegíteni, hogy a palesztinok visszatérjenek a tárgyalóasztalokhoz, írta az MTI a tudósításában. Az viszont nem derült ki, hogy pontosan melyik támogatásokat vonná meg az elnök az országtól. 

Az MTI arról írt, hogy az Egyesült Államok 2016-ban (az amerikai nemzetközi fejlesztési ügynökségen keresztül) 319 millió dollárt folyósított a palesztinoknak. Washington további 304 millió dollárral járult hozzá a palesztinokat segítő ENSZ-programokhoz.

A Palesztin Felszabadítási Szervezet közleményben reagált Trump Twitter-üzenetére, amiben azt írják, hogy nem engednek a zsarolásnak. Mint írják, azzal, hogy Trump Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként, elpusztította a béke alapjait. 

A palesztin elnökség is reagált az amerikai elnök megszólalására és azt írták, hogy Jeruzsálem nem eladó". Nabíl Abu Rudeina, a palesztin elnök szóvivője hangoztatta:

Jeruzsálem a Palesztin Állam örök fővárosa, amely nem eladó sem aranyért, sem milliárdokért".

Az izraeli parlament kedden elfogadott egy törvényt, amiben Jeruzsálem megosztását kétharmados többséghez kötötték. Ez lehetőséget ad arra, hogy a béketárgyalások keretében a kormány lemondjon Jeruzsálem egy részéről. A palesztinok viszont a város keleti részét szeretnék államuk fővárosának, így Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint a törvény elfogadása felér egy hadüzenettel.

(Borítókép: Donald Trump és Benjámín Netanjáhú Izraelben 2017 május 23-án - fotó: Lior Mizrahi / Getty Images Hungary)

Rovatok