Index Vakbarát Hírportál

Szünetel egy szexuális zaklatást bejelentő francia segélyvonal, mert nem bírja a sok hívást

2018. február 1., csütörtök 21:18

Átmenetileg szüneteltetni kell egy szexuális zaklatásokkal kapcsolatos bejelentéseket fogadó segélyvonalat Franciaországban, mert a sok hívást már nem tudják kezelni, írja az MTI.

A párizsi központú országos szervezet, az AVFT, amely olyan nőknek nyújt segítséget, akiket a munkahelyükön erőszak ér, arról számolt be, hogy a 2015-ös állapothoz képest mostanra megduplázódtak a segélyhívások. A sok panasznak már nem tudnak megfelelni, ezért egy időre szüneteltetik a vonalat, hogy foglalkozni tudjanak a már beérkezett hívásokkal. Csütörtök óta erről tájékoztatja a segélyvonal hívóit egy hangautomata.

Az AVFT 1985 óta nyújt jogi segítséget az áldozatoknak. Az AVFT közleménye szerint a #metoo-mozgalom hatására jelentősen megnőtt a bejelentések száma. 2017-ben több mint 220 személy fordult segítségért hozzájuk, és az öttagú stáb már nem képes kezelni a panaszokat.

A szervezet kormányzati támogatást sürgetett, emlékeztetve arra, hogy 13 éve nem nőttek az állami forrásaik. Az AVFT azt ígérte, hogy amilyen gyorsan lehet, újraindítják a segélyvonalat, azt azonban nem tudták megjósolni, hogy pontosan mennyi ideig szünetel a szolgáltatás.

Novemberben Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy a szexizmus és a nők elleni szexuális erőszak felszámolására közösségi és iskolai oktatóprogramokat indítanak, egyúttal javítják az áldozatok rendőrségi támogatását. Az elnök javaslatot tett arra, hogy büntetendő legyen az utcai zaklatás is.

Rovatok