Index Vakbarát Hírportál

Akkor is megtartják az elnökválasztást Venezuelában, ha az ellenzék nem vesz rajta részt

2018. február 15., csütörtök 22:55

Az ellenzék résztvétele nélkül is megtartják az elnökválasztást Venezuelában - ezt jelentette ki csütörtökön Nicolás Maduro, az ország elnöke sajtókonferenciáján, amelyet a Telesur latin-amerikai tévécsatorna közvetített.

Ha az ellenzék nem jegyezteti be magát a voksolásra, úgy az nélkülük lesz megtartva, s legitim lesz a megválasztott elnök, aki 2025-ig vezetheti majd az országot

Venezuelában április 22-re tűzték ki az elnökválasztást. Az 55 éves szocialista Maduro mondhatni jó eséllyel indul, hiszen a vezető ellenzéki politikusok börtönben vagy hatósági őrizetben vannak, esetleg sikerült külföldre menekülniük, a Demokratikus Egység Kerekasztal (MUD) pártszövetséget pedig kizárták a választási folyamatból.

Csütörtökön Lorenzo Mendoza milliárdos venezuelai üzletember kizárta, hogy Maduro kihívójaként induljon, pedig a közvélemény-kutatások szerint lenne támogatottsága. de nemcak a statisztikákból látszik, hogy szavaznának rá az emberek: nemrég egy baseball-mérkőzésen, amelyre a Polar élelmiszer- és sörgyártó vállalat 52 éves vezetője is részt vett, a tömeg azt kiáltozta: "Elnök! Elnök!", Caracasban és más városokban pedig százak vonultak az utcákra az üzletember indulását sürgetve. A munkásainak a beszámolói szerint azonban Mendoza elzárkózott attól, hogy kiálljon Nicolas Maduróval szemben.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt gyakorlatilag összeomlott, miután több mint két éve súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd. Maduro szinte teljesen felszámolta a népképviseletet, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része nem ismer el. Venezuela válságáról több cikkben írtunk, például itt és itt. 

Rovatok