Index Vakbarát Hírportál

Újra vegyi fegyvert vetettek be Szíriában

2018. február 25., vasárnap 23:36

Újabb gáztámadást hajthatott végre Bassár el-Aszad rezsimje Kelet-Gútában - jelentette vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH). A brit székhelyű szervezet vezetője egy helyi orvosra hivatkozva mondta el, hogy a kormányerők egyik légitámadását követően 14 embert vittek légzési problémákkal kórházba, és egy hároméves gyerek meg is halt - írja az MTI.

"A páciensek többségének ruhája és bőre klórszagú volt. Légzési nehézségeik voltak, és bőr- és szemirritációra panaszkodtak" - mondta el Rámi Abdel-Rahmán. A Dzsejs ul-Iszlám nevű felkelő szervezet egyik vezetője a Twitteren szintén azt írta, hogy a damaszkuszi rezsim klórgáztámadást hajtott végre.

Az orosz védelmi tárca, Damaszkusz szövetségese szerint viszont a felkelők provokációjáról van szó, akik maguk vetik be a vegyi fegyvert, majd a rezsimet teszik felelőssé érte.

Damaszkusz egy hete példátlan intenzitású légitámadásokat indított a főváros mellett található Kelet-Gúta ellen, ahol mintegy 400 ezer civil él. A damaszkuszi vezetés saját bevallása szerint lemondott vegyi fegyvereiről, és nem alkalmaz ilyen eszközöket. Ennek ellenére a Nyugat szerint a szíriai vezetés több esetben is hajtott végre vegyi támadást.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton fogadott el határozatot, melyben haladéktalanul 30 napos tűzszünetet kihirdetését követelte Szíriában, ahol a 2011 óta tartó konfliktus már több mint 340 ezer halálos áldozatot követelt.

Rovatok