Index Vakbarát Hírportál

Elfogták a tavaly meggyilkolt mexikói oknyomozó újságíró gyilkosát

2018. április 24., kedd 11:45

Őrizetbe vették a 2017 májusában meggyilkolt neves mexikói újságíró, Javier Valdez feltételezett gyilkosát - jelentette be Alfonso Navarrete mexikói belügyminiszter az MTI híradása szerint. A szervezett bűnözéssel foglalkozó írásairól ismert szabadúszó újságírót, a La Jornada című napilap tudósítóját, az AFP francia hírügynökség munkatársát a Sinaloa szövetségi államban fekvő Culiacánban lévő irodája előtt ölték meg tavaly májusban fényes nappal. A belügyminisztérium nem közölt részleteket a feltételezett gyilkosról, sem pedig az elfogás körülményeiről.

Az 50 évesen agyonlőtt újságíró tudósítóként egyebek mellett beszámolt a Sinaloa bűnszervezeten belüli utódlási harcokról, miután Guzmánt Mexikó 2017-ben kiadta az Egyesült Államoknak. Kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos oknyomozó munkájáért 2011-ben New Yorkban a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) szervezet, amely az újságírók jogainak védelmével foglalkozik, Nemzetközi Sajtószabadság Díjjal tüntette ki.

Ha bebizonyosodik, hogy valóban az elkövetőről van szó, meg kell tudnunk, miért ölték meg, és főként kinek a parancsára

- közölte Griselda Valdez, az újságíró özvegye az őrizetbe vétel hírére reagálva.

2000 óta legalább száz újságírót öltek Mexikóban, huszonötöt pedig eltűntként tartanak nyilván. Közös bennük, hogy rendszeresen írtak az országot mérgező korrupcióról, a drogkartellek és a helyi politika összefonódásról, vagy nyilvánosan kritizáltak vezető politikusokat, rendőrfőnököket, tisztségviselőket. A témáról itt írtunk bővebben:

(Borítókép:  Julio Cesar Aguilar / AFP)

Rovatok