Index Vakbarát Hírportál

Amerikai zászlót égettek az iráni parlament reggeli ülésén

2018. május 9., szerda 13:47

Iráni törvényhozók egy papírzászlót égettek a parlamentben szerdán reggel. Bár az Egyesült Államok felmondta, az Európai Unió mindenképpen ragaszkodik az egyezményhez.

Donald Trump amerikai elnök kedden meghozta végső döntését az iráni atomalkuról. Hassan Rouhani elnök azt nyilatkozta: „Irán diplomáciai tevékenyége csorbította Trump pengéjét.” Az iráni hírügynökség egyik munkatársa „bajkeverőként” hivatkozott az amerikai elnökre.

A 2015-ben köttött alku értelmében Iránnak le kellett volna állnia az atomfegyverek gyártásával, amiért cserébe Európa jelentős mennyiségű iráni olaj behozatalát és forgalmazását garantálta. Donald Trump tegnap viszont aláírta azt a dokumentumot, ami kilépteti Amerikát az egyezményből. Erről itt írtunk részletesebben.

A döntésre látványos reakció érkezett az iráni parlamentből:

Az európai nagyhatalmak, így Franciaország, Németország és Nagy-Britannia is bírálta az elnök döntését, Obama volt államfő pedig egyértelműen elítélte sőt, súlyos hibának nevezte, hogy Trump aláírta a szankciót.

Netanjahu és Izrael örömmel fogadta az elnök döntését, és nem sokkal a bejelentés után rakétákat indítottak szíriai katonai bázisokra. Mivel az atomalkuban résztvevő másik öt ország nem bontotta fel a szerződést, Európát egyelőre nem érinti közvetlenül Trump döntése.

Rovatok